onsdag 28 juli 2010

Kommuner vill inte mista ringvägen

Ringvägen kan kortas vid Varmahlíð, Blönduós och Breiðdalsheiði. Men i samtliga fall säger de berörda kommunerna nej till den föreslagna vägsträckningen.

För varje år som går brukar ringvägen runt Island bli något kortare. Nu är den strax över 130 mil, men planerna på att kapa ytterligare några mil är inte populära i de berörda kommunerna. De fruktar nämligen att många företagare kommer att få det svårt om inte ringvägen längre går genom tätorten.

I infrastrukturplanerna ingår att minska restiden mellan Reykjavík och Akureyri. I dag är avståndet knappt 39 mil och den som håller hastighetsbegränsningarna kör sträckan på fyra och en halv timme.

Två förslag skulle korta resan med två mil och en kvart. Vegagerðin vill nämligen dra ringvägen förbi Varmahlíð och Blönduós. Den första kortningen motsvarar fyra kilometer, den andra sexton.

Ágúst Þór Bragason, kommunstyrelsens ordförande i Blönduósbær, säger till Vísir att det inte finns något beslut som kan omsättas i en ny detaljplan. Men kommuninvånarna är emot en ny väg. En sådan skulle kunna innebära färre besök i tätorten och därmed också sämre intäkter och färre arbetstillfällen. I Húnavatnshreppur har kommunen visserligen fått ta emot många skrivelser där personer ställer sig positiva till den nya sträckningen, men det rör sig enligt Morgunblaðið främst om personer bosatta i Akureyri som står bakom breven.

Kommunikationsminister Kristján Möller jagar också pengar till att finansiera Vaðlaheiðargöng, en tunnel längs med ringvägen nordost om Akureyri vid Eyjafjörður som ska korta körsträckan med 16 kilometer, skriver Vikudagur.

Vid Breiðdalsheiði mellan Egilsstaðir och Breiðdalsvík på östra Island vill kommunstyrelsen i Fjarðabyggð att ringvägen får en ny sträckning på den södra sidan Breiðdalsá medan Fljótsdalshérað säger nej. Det negativa beskedet motiveras enligt Austurglugginn bland annat med att det vore att offra trafiksäkerheten. Fjarðabyggð anser däremot att en flytt är säkrare och bättre.

Några som inte är lika entusiastiska över att ha ringvägen in på knuten är en familj bosatt vid Akurbrekka mellan Brú och Hvammstangi. Kissnödiga resenärer brukar nämligen ofta stanna till vid gården för att uträtta sina behov - ibland kissar de till och med inne på tomten. Þórunn Helga Þorvaldsdóttir säger till Vísir att hon ibland till och med hittar blöjor i trädgården:
"Det är precis som om folk inte fattar att det här är människors hem. Vi skulle aldrig göra så i Reykjavík."

Planerna på att ta ut vägtullar vid in- och utfarterna till Reykjavík väcker också starka känslor. Framstegspartiets Höskuldur Þórhallsson säger till Vísir att en sådan avgift i praktiken blir en landsbygdsskatt som inte uppmuntrar huvudstadsborna att röra sig utanför Reykjavíkområdet. Regeringen tror däremot att vägtullarna skulle få samma effekt både för stads- och landsbygdsbefolkning.

Ragnheiður Hergeirsdóttir, tidigare socialdemokratisk borgmästare i Árborg, säger till Vísir att hon kan tänka sig vägtullar på 200 isländska kronor om det inte finns något annat sätt att finansiera utbyggnaden av en säkrare väg mellan Selfoss och Reykjavík. I grannkommunen Hveragerði vill kommunstyrelsen inte ha några vägtullar.

Här kan du läsa mer om planerna på att korta ringvägen.