söndag 4 juli 2010

Landslagsman våldtog sovande 17-åring

I våras förde han Snæfell från Stykkishólmur till ett första historiskt guld i det isländska basketmästerskapet. Nu döms 29-åringen till två års fängelse för att ha våldtagit en berusad och sovande 17-åring på en fest.

29-åringen debuterade i basketligan år 2000. Sedan dess har han varit en pålitlig poängplockare för sina klubblag och han har också representerat landslaget vid flera tillfällen.

Den 29 april i år förde han Snæfell till ett historiskt basketguld. Segern var inte bara klubbens första. Det var också första gången som ett lag som slutade på sjätte plats i grundserien lyckades ta hem slutspelet. I den avgörande matchen besegrade Snæfell Keflavík på bortaplan med klara 105-69. 29-åringen svarade för nio poäng.

Héraðsdómur Vesturlands dömer nu 29-åringen till två års fängelse för våldtäkt. Han ska dessutom betala 800 000 isländska kronor i skadestånd till offret, en 17-årig flicka.

Våldtäkten ägde rum på en basketlagets privata fest i Stykkishólmur i november förra året. Flickan var så berusad att hon somnade och inte gick att väcka. 29-åringen ska enligt domen ha utnyttjat tillfället och kysst och smekt flickans kropp, klätt av henne och genomfört ett samlag.

Flickan vaknade av att 29-åringen låg ovanpå henne. Hon kastade av 29-åringen och sprang ut ur rummet. "Du vet att jag har familj", skrek 29-åringen efter henne.

29-åringen medger att han haft samlag med kvinnan, men hävdar att det var frivilligt från hennes sida. Flera vittnen styrker dock flickans berättelse, och intygar också att hon var berusad och att det inte gick att väcka henne. Att 29-åringen skulle ha fått samtycke till sex anses därför vara osannolikt.

Under rättegången berättade en annan kvinna om att 29-åringen hade försökt genomföra ett samlag med henne på toaletten mot hennes vilja. Han slutade när hon undrade om han inte hade familj.

Rätten bedömer våldtäkten som allvarlig. 17-åringen bor i ett litet samhälle där alla känner till händelsen, och tiden efter övergreppet har varit mycket svår.

29-åringen väntas överklaga domen till Hæstiréttur Íslands.

Här kan du läsa domen i sin helhet.