fredag 30 juli 2010

Otursförföljd turist återlämnar vulkansten

Att ta med sig lavastenar hem från Island är inte bara olagligt. Det kan också medföra rejäl otur. Det har en brittisk turist fått erfara, som nu har skickat tillbaka den stulna stenen till Island för att bli kvitt oturen.

Den brittiske turisten besökte Island strax före finanskraschen hösten 2008. Trots att han visste att det var otillåtet plockade han med sig en lavasten som en souvenir. Sedan dess har allt gått åt pipan - både i privatlivet och yrkeslivet. Och han förklarar sin olycka med stenen.

Därför skickade han tillbaka stenen till Jarðvísindastofnun tillsammans med ett brev där han berättade om hur otursförföljd han blivit sedan han tog lavastenen med sig hem. Jarðvísindastofnun tog kontakt med Iceland Tourist Assistance som i sin tur hörde av sig till Norðurflug, som med helikopter lämnade stenen vid Eyjafjallajökull, platsen för Islands nyaste lavafält. Det underliga uppdraget på Jarðvísindastofnun hamnade enligt Fréttablaðið på Rikke Pedersens bord:
"Han var fullt allvarlig med det här och han skämtade inte. ... Han hade varit här på resa med sin familj och alla möjliga dåliga saker hände när han kom hem. Han var helt säker på att det berodde på stenen som han olovligen hade tagit. Han var säker på att det skulle ordna sig om han skickade den till Island."

Inom den isländska folktron finns en naturlig förklaring till olyckan. Den som störde en boplats tillhörande vättar eller älvor kunde utsättas för deras agg. Den som å andra sidan respekterade deras önskningar blev lyckosam.

Det finns goda och onda stenar, och den största chansen att träffa på lyckosamma stenar är på midsommarafton. Att kunna skilja de två sorterna åt kräver stor insikt - och etnologen Kristinn H. Schram säger att den kunskapen kanske inte fanns hos den brittiske turisten:
"Det här är naturligtvis inte någon exakt vetenskap, men i den här folktron ser man på vilket sätt den är knuten till förmån för naturvård, bönder och boskap. I det här fallet har det kanske förts över till turisterna där sådana berättelser förädlar landet."

Exakt var den brittiske turisten tog stenen framgår inte av historien. Bilden är tagen vid Krafla.

Här kan du läsa mer om isländsk folktro.