torsdag 8 juli 2010

Polisen: Europeiskt nätverk bakom smuggling

Ett brottssyndikat i Östeuropa tros stå bakom smugglingsförsöket av 20 liter amfetaminbas till Island. Flera förhör och husrannsakningar har genomförts även i Tyskland. Två tyska kvinnor sitter häktade misstänkta för narkotikabrott.

Två kvinnor med tyskt medborgarskap, en i 30-årsåldern och den andra i 40-årsåldern, greps när de anlände med färjan Norræna till Seyðisfjörður den 17 juni i år. I bensintanken hittade polisen plastflaskor med totalt 20 liter amfetaminbas.

Narkotikan vägde 21,3 kilo och var ren amfetaminsulfat. Om den späs ut till den koncentration som amfetamin brukar hålla på den isländska marknaden motsvarar det 264 kilo. Den mängden motsvarar i sin tur nästan hela den beräknade årskonsumtionen av amfetamin på Island, som uppskattas till 300 kilo. Amfetaminbeslaget är det största i Islands historia.

Kvinnorna har sina rötter i Ryssland och Kazakstan. Det och själva tillvägagångssättet får polisen att tro att organiserad brottslighet från Östeuropa står bakom smugglingsförsöket. Att försöka föra in narkotikan i flytande form i bensintanken sägs också vara en metod som pekar mot Östeuropa.

Metoden är också så avancerad att polisen anser det osannolikt att kvinnorna själva står bakom smugglingen - förmodligen agerar de kurirer åt ett europeiskt kriminellt nätverk med kontakter på Island.

De misstänkta smugglarna sitter häktade till och med den 9 respektive den 16 juli, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om narkotikasmuggling via Seyðisfjörður.

Foto: Lögreglan