måndag 5 juli 2010

Sju av tio ger sitt stöd till Jón Gnarr

Bästa partiet och Socialdemokraterna tycks ha fått en god start på samarbetet i Reykjavík. 71 procent ger sitt stöd till huvudstadens nya styre. Det visar en opinionsmätning utförd på uppdrag av Morgunblaðið.

I kommunalvalet den 29 maj fick Socialdemokraterna och Bästa partiet tillsammans 54 procent av rösterna. Nu ger alltså sju av tio Reykjavíkbor koalitionen sitt stöd. Populariteten är störst bland yngre. 85 procent av 18- till 24-åringarna gör tummen upp för Jón Gnarr som borgmästare och 77 procent av 25- till 34-åringarna.

I opinionsmätningarna hade Bästa partiet betydligt fler manliga än kvinnliga sympatisörer. Nu tycks läget vara tvärtom. 74 procent av kvinnorna gillar koalitionen mot 68 procent av männen.

Ólafur Þ. Harðarson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger att de goda siffrorna är typiska för de "sötebrödsdagar" som en ny borgmästare ofta har i början:
"Det är positivt för den nya majoriteten att få så höga siffror, men de här resultaten säger egentligen aldrig något om framtiden. Men de visar att befolkningen ännu är nöjd med Jón Gnarr."

Vallöftet om gratis bad - något som hittills gäller för personer under 18 år - har fått ett gott mottagande. Under de första elva dagarna med fritt inträde besökte 16 350 barn något av Reykjavíks badhus. Förra året var antalet besök 10 332 under samma period. Att det har varit ovanligt bra väder kan dock också spela in, skriver Morgunblaðið.

Reykjavíks sju badhus hade sammanlagt 955 019 besökare under årets sex första månader. Under 2009, som var ett rekordår, var motsvarande siffra 938 557 badgäster.

Jón Gnarr fick också nyligen besök av tre systrar i rådhuset. De hade genom att ordna ett lotteri samlat in 15 000 isländska kronor som de ville skulle gå till att infria Bästa partiets vallöfte en isbjörn till familjeparken, uppger Reykjavíkurborg.

Däremot har koalitionen fått kritik från Gröna vänstern för den kvinnokväll som arrangeras den 24 oktober. Datumet är historiskt i kvinnokampen på Island. Såväl 1975 som 1985 och 2005 har tiotusentals kvinnor lämnat sina arbetsplatser när två tredjedelar av arbetsdagen varit avklarad, en protest mot ojämlika löner.

"Det är ett dåligt arbetssätt och respektlöst att staden klampar in i planeringen av en dag som inte hade funnits till utan de kvinnliga gräsrötternas arbete", säger Sóley Tómasdóttir till Vísir.

Även Islandsbloggens läsare har stora förhoppningar på Jón Gnarr. 74,7 procent tror att han kommer att göra ett bra jobb som borgmästare, medan 25,3 procent inte tror att han kommer att styra Reykjavík på ett framgångsrikt sätt. 95 personer deltog i omröstningen.

Nu kan du rösta på vilken som är din isländska favoritö.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarr och Bästa partiet.