torsdag 1 juli 2010

Slutstrippat på klubbarna i Reykjavík

Nu är det slutstrippat på Island. I dag träder lagen i kraft som förbjuder naken personal. Det betyder att strippklubbarna får slå igen - eller de anställda behålla kläderna på.

Alltinget röstade i mars för ett totalförbud mot striptease. Lagen förbjuder restauranger och andra uteställen att erbjuda underhållning där personal eller artister är nakna. Förbudet riktar sig alltså inte uttryckligen mot strippklubbarna, men de är i dag de enda som utnyttjar kryphålet i lagen - pornografi är sedan tidigare inte tillåtet - som gör det möjligt att erbjuda striptease.

Strippstoppet är ett led i regeringens satsning på jämställdhet. Bland andra beslut märks kvoterade bolagsstyrelser och könsneutral äktenskapsbalk.

I dag träder lagen i kraft som tvingar klubbarna att slå igen eller ändra verksamhet. Vegas blir en bar utan lättklädda kvinnor och en av Islands äldsta strippklubbar, Óðal på Austurstræti, har redan byggts om till sportbar. Det nya namnet är Hvíta perlan, smeknamnet på Albert Guðmundsson som var Islands första utlandsproffs i fotboll och senare dessutom blev ambassadör, finansminister och presidentkandidat - han fick 1980 19,8 procent av rösterna och förlorade mot Vigdís Finnbogadóttir.

"Allt är renoverat och det blir den bäst utrustade sportbaren i landet med jätteskärmar på tre våningar", säger klubbägaren Grétar Ingi Berndsen till Fréttablaðið.

Ásgeir Þór Davíðsson, som äger strippklubben Goldfinger i Kópavogur, kommer däremot att fortsätta som vanligt, men med lätt påklädda dansare i bikini. Han säger till Vísir att den nya lagen till och med skulle kunna innebära ett uppsving för klubben:
"Det kan till exempel uppmuntra tjejer att gå in på stället för att jobba när de vet att det inte är något helnaket som pågår."

Óðal förvandlades från dansställe till strippklubb 1996. Den första kända strippklubben öppnade året innan, även om uppgifter om flera tidigare svartklubbar cirkulerar. 1999 erbjöd sex ställen i Reykjavíkområdet nakenshower, vilket förmodligen är det högsta samtidiga antalet. En av de kortlivade klubbar som då var verksamma hette för övrigt Clinton. Samma år öppnade även en klubb i Akureyri som senare fick två efterföljare. Också i Keflavík fanns en kortlivad strippklubb.

Klubbarna har ofta varit föremål för svarta tidningsrubriker. 1997 dödades två män i anslutning till ett av ställena. En man misshandlades till döds inne på klubben, en annan kidnappades, fördes till ett skogsområde, rånades och mördades. På en annan klubb visade det sig att Hells Angels fixade dansarna. Och uppgifter om prostitution, narkotikaaffärer och människohandel har duggat tätt, utan att några domar kopplade till strippklubbarna fallit.

Åren när strippklubbarna blomstrade sammanföll med att Ingibjörg Sólrún Gísladóttir var borgmästare i Reykjavík. Då ledde hon Reykjavíkurlistinn, fyrpartikoalitionen som lyckades peta Självständighetspartiet från makten för första gången på tolv år. Som uttalad feminist och tidigare ledargestalt för Samtök um kvennalista såg även Ingibjörg Sólrún Gísladóttir - den första kvinnliga borgmästaren i staden på 34 år - med ogillande på att det fanns underlag för så många ställen som erbjöd nakna kvinnor som underhållning.

När alltinget röstade för att förbjuda striptease hotade de tre strippklubbsägarna i Reykjavíkområdet att stämma staten. Eftersom verksamheten blir olaglig trots att de tidigare fått tillstånd för längre tidsperioder anser de att staten är skadeståndsskyldig. Hittills har dock inga stämningar lämnats in.

Här kan du läsa mer om förbudet mot strippklubbar.