söndag 11 juli 2010

Svenska turister väljer bort Island

Turisterna sviker fortfarande Island efter vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull. Svenskar och danskar är de som i störst utsträckning väljer bort Island. Det visar ny statistik från Ferðamálastofa.

53 498 turister reste från flygplatsen i Keflavík under juni, en minskning med 1,8 procent jämfört med samma månad 2009. Att det nu finns fler flyg mellan Nordamerika och Island syns i statistiken. Resandet både från Kanada och USA ökar kraftigt.

Under första halvåret har 170 357 utlänningar rest via Keflavík, en nedgång med 4,8 procent. Både från Sverige och Danmark har resandet minskat med 18 procent.

Totalt sett ligger dock resandet på samma nivå som 2009. Islänningarna reser nämligen mer i år. Under årets sex första månader flög 132 092 isländska medborgare från Keflavík, en ökning med 5,7 procent.

217 000 passagerare passerade Keflavík under juni. Där ingår också ett stort antal mellanlandningar, en grupp som enligt ett pressmeddelande ökade med 58 procent.

Övernattningarna på hotell minskade med tio procent i maj - från 117 000 förra året till 105 100 i år. Gästnätterna var färre i samtliga regioner utom Austurland och Suðurland. Den treprocentiga ökningen i Suðurland kan möjligen förklaras med att de som faktiskt reste till Island under maj inte hade något emot att ta en närmare titt på Eyjafjallajökull.

Under årets första fem månader noterades 416 600 övernattningar, en nedgång med en procent jämfört med samma period föregående år. Det uppger Hagstofa Íslands.

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull skapade i närområdet ett fyra till fem centimeter tjockt täcke av aska. På högre höjder har askan till stora delar blåst bort eller regnat ned i marken, medan det fortfarande finns en hel del aska i låglandet vid Þórsmörk.

Landgræðsla ríkisins vågar ännu inte förutsäga hur lång tid det kommer att ta för växtligheten att hämta sig. Skogar tros tillhöra de naturtyper som påverkas minst av vulkanaskan.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull och här mer om konsekvenserna för turismen.