fredag 16 juli 2010

Uppmanades avstå rösta om Magma Energy

Icesave och EU är två frågor som ständigt orsakar meningsskiljaktigheter i det rödgröna regeringssamarbetet. Nu ser turerna kring Magma Energy ut att kunna bli en tredje akilleshäl. Socialdemokraten Unnur G. Kristjánsdóttir ska nämligen ha uppmanat Gröna vänsterns och Medborgarrörelsens representanter i Nefnd um erlenda fjárfestingu att lägga ned sina röster för att undvika en regeringskris.

HS Orka är Islands tredje största energibolag med 66 000 kunder. Det producerar i dag 325 megawatt, något som den nya ägaren Magma Energy vill öka till 405 megawatt. HS Orka äger bland annat Svartsengi, kraftverket som ligger bredvid Blå lagunen. I köpet ingår också möjligheterna att utvinna energi på Reykjanes i 65 år med en option på ytterligare 65 år.

Magma Energy köper 98,53 procent av aktierna i HS Orka genom dotterbolaget Magma Energy Sweden. Affären fick nyligen godkänt av tre av fem ledamöter i Nefnd um erlenda fjárfestingu.

Gröna vänsterns Silja Bára Ómarsdóttir och Medborgarrörelsens Björk Sigurgeirsdóttir röstade nej. Men nämndens ordförande, socialdemokraten Unnur G. Kristjánsdóttir, uppmanade dem att lägga ned sina röster. Annars skulle regeringssamarbetet vara i fara.

Silja Bára Ómarsdóttir och Björk Sigurgeirsdóttir avslöjade övertalningsförsöken i RÚV i går. Motivet till att de uppmanades att avstå från att rösta var att undvika en obehaglig situation för regeringen med en tydlig spricka i en principfråga. Om koalitionen skulle tvingas att avgå skulle Silja Bára Ómarsdóttir lastas för misslyckandet:
"Jag tyckte att det var obekvämt och onormalt. Jag försökte att ta ett beslut som jag ansåg var av stor betydelse. Det är en lag som jag anser har förbigåtts."

Unnur G. Kristjánsdóttir bad i RÚV senare de två om ursäkt. I ett uttalande till Morgunblaðið förklarar Unnur G. Kristjánsdóttir sitt agerande med att Silja Bára Ómarsdóttir och Björk Sigurgeirsdóttir inte tog ställning till själva sakfrågan och inte tog hänsyn till de juridiska experternas utlåtanden om affären.

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson anklagar Gröna vänstern för dubbelmoral. Ledande vänstergröna som Steingrímur J. Sigfússon, Svandís Svavarsdóttir och Ögmundur Jónasson vill stoppa eller granska Magma Energys köp av HS Orka ytterligare. Bjarni Benediktsson säger till Vísir att det är en ny hållning i resursfrågan från Gröna vänsterns sida:
"Gröna vänstern, som nu säger sig vilja slå vakt om isländskt ägande och nyttjande av isländska naturresurser, är samma folk som beslutade att ansöka om EU-medlemskap. Det är samma personer som med sina röster visade att de är beredda att släppa in utländska investerare i det isländska fisket."

Magma Energy ska enligt DV ha lyckats genomföra den nyemission som är ett måste för att köpet ska bli verklighet. Dóra Guðmundsdóttir, adjunkt i juridik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att affären rör sig i en gråzon. Magma Energy Sweden är ett korrekt bildat aktiebolag. Men om det är uppenbart att det bara är ett skal för det kanadensiska moderbolaget skulle det kunna diskvalificera Magma som köpare. Och något liknande ärende har tidigare inte prövats inom EES-området.

Björk har engagerat sig i kampen för att stoppa Magma Energy från att ta över HS Orka. På måndag 16.00 lokal tid håller hon en presskonferens i Norræna húsið i Reykjavík som avslutas med ett uppträdande. En namninsamling kommer att påbörjas för att stoppa försäljningen till Magma Energy Sweden.

Här kan du läsa mer om turerna kring HS Orka och Magma Energy.