onsdag 7 juli 2010

Utsikt, tomt och parhus för 1 200 kronor

Fastighetsrean i Västfjordarna fortsätter. I Flateyri erbjöds nyligen en kvinna att köpa ett ruckel och en tomt på 369 kvadratmeter för 60 svenska kronor. Nu säljs ett parhus på 130 kvadratmeter i Þingeyri för 1 200 kronor.

Att Västfjordarna i många år varit en utflyttningsbygd märks på fastighetspriserna. I såväl Flateyri som Þingeyri pekar befolkningsutvecklingen nedåt, vilket gör att det finns gott om hus för den händige.

Huset på Fjarðargata 35 A i Þingeyri byggdes 1923. Det 130 kvadratmeter stora huset ståtar med en fantastisk utsikt över Dýrafjörður och ett centralt läge längs med huvudgatan i Þingeyri.

Þingeyri har i dag 263 invånare. 1999 var invånarantalet 379. På ett decennium har befolkningen alltså minskat med en tredjedel.

Byggnaden på Fjarðargata 35 A har förfallit och är i dag i uselt skick. Kommunstyrelsen i Ísafjarðarbær hade bara fått ett enda bud på huset när anbudsfristen gick ut den 20 juni och vill sälja det för föreslagna 75 000 isländska kronor. Renoveringen väntas kosta köparen flera miljoner.

Men att sälja så billigt är inte okontroversiellt. Taxeringsvärdet är 3,8 miljoner isländska kronor och fastigheten kan försäkras för 18,4 miljoner.

I somras bjöds huset på Ránargata 10 i Flateyri ut till försäljning. Huset hade då stott tomt i 19 år och dömdes ut redan 1999, men någon rivning blev aldrig av. En granne kunde tänka sig att köpa tomten för 1 000 isländska kronor och bygga garage på den, men affären blev aldrig av. I stället visade en annan granne intresse för huset och betalade dessutom hela 5 000 kronor.

Riktigt så billigt tycks det alltså inte bli för den man som vill köpa Fjarðargata 35 A i Þingeyri. Men bara utsikten över den silverglänsande Dýrafjörður är nog värd de där slantarna.

Här kan du läsa mer om huset på Ránargata i Flateyri, här om ett historiskt hus i Þingeyri som rustats upp, här kan du läsa mer om Þingeyri och här mer om fastighetspriser på Island.