torsdag 29 juli 2010

Varm sommar ger stor bärskörd

Årets skörd av blåbär och kråkbär väntas bli ovanligt god. Både våren och sommaren har varit varm vilket har bäddat för rikliga mängder blått guld i den isländska naturen.

Bärplockaren Konráð Pálmason driver tillsammans med sin bror hemsidan Berjavinir. Där kan läsarna tipsa varandra om var bären finns och i vilka mängder. Sajten guidar till isländska bär över hela landet.

En av rapportörerna är läkaren Sveinn Rúnar Hauksson, som är något av Islands inofficiella bärplockningsambassadör. Han meddelar att kråkbären vid Hestfjall vid Borgarfjörður redan är mogna, även om de fortfarande är ganska små. Dessutom är blåbären på väg att få färg.

Vädret är anledningen till att bären mognar ovanligt tidigt. Våren och sommaren har varit ovanligt varm i hela landet. Även om det på sina håll också har varit betydligt torrare i markerna än vanligt, så rör det sig inte om någon torka som hotar växtligheten.

Bären väntas dock vara som bäst om ett par veckor. Både blåbär, kråkbär och odon brukar vara ganska lätta att snubbla över för den som ger sig ut på vandring.

Konráð Pálmason säger till Morgunblaðið att årets skörd väntas bli minst lika god som föregående år:
"Att döma av de rapporter jag har fått har det växt fantastiskt. Så har det också varit under de senaste åren, men på grund av årets unika väderförhållanden kunde inte utsikterna vara bättre."

Här kan du läsa mer om bärplockning på Island.