fredag 13 augusti 2010

Bottensiffror för regeringens popularitet

Endast 38 procent av islänningarna ger sitt stöd till regeringen. Det är de sämsta opinionssiffrorna för den rödgröna koalitionen sedan den tillträdde i februari 2009. Det visar en ny gallupmätning.

Stödet för regeringen fortsätter alltså att dala. 62 procent av islänningarna saknar förtroende för koalitionen mellan Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Stödet för regeringen är också mindre än väljarsympatierna för de två partierna tillsammans. 24,1 procent hade lagt sin röst på Socialdemokraterna om det var alltingsval i dag, medan 19,1 procent hade röstat på Gröna vänstern.

Självständighetspartiet har i mätningen stöd av 35 procent av väljarna. Det är de högsta opinionssiffrorna för partiet sedan april 2008.

Framstegspartiet får 12,4 procent. Inga andra partier klarar femprocentspärren till alltinget. Närmast är Rörelsen med 4 procent av väljarstödet. Bästa partiet och Medborgarrörelsen får 2 procent var.

17 procent av de tillfrågade tänker rösta blankt eller avstå från att rösta. Det är den största andelen någonsin, och ett tecken på att förtroendet för det politiska systemet inte har återhämtat sig.

Regeringen har flest anhängare bland kvinnor, högskoleutbildade och låginkomsttagare. Det största missnöjet med vänsterkoalitionen finns bland grundskoleutbildade, män och höginkomsttagare som tjänar mer än en miljon isländska kronor i månaden.

54 procent av dem som deltagit i en okontrollerad webbundersökning utförd av Bylgjan säger att de nu liksom tidigare är emot isländskt EU-medlemskap. 4 procent har ändrat sig från att säga ja till nej.

21 procent tänker rösta ja, medan 8 procent har svängt från nej till ja. 13 procent har inte bestämt sig för hur de skulle rösta om isländskt inträde i unionen.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.