söndag 29 augusti 2010

Rabatt på Intersport - bara mot personnummer

Att kräva att kunder som får rabatt måste uppge sitt personnummer är olagligt. Intersportbutiken i Kópavogur måste därför sluta med den integritetskränkande kontrollen. Persónuvernd anser att den är olaglig.

Intersport har kontrollerat kunders personnummer för att inte personalen ska sälja rabatterade varor till vänner och bekanta. Företaget ser åtgärden som en del av den inre kontrollen, och inte ett sätt att följa kundernas köpbeteende.

Intersport skriver i svaret till Persónuvernd att butiken i Kópavogur har problem med att personalen säljer varor med otillåten rabatt. Efter varje dag granskas rabattförsäljningen. Ofta rör det sig inte om varor som satts ned i pris på grund av specialerbjudanden, utan om kunder som får handla extra billigt eftersom de känner personalen.

Därför infördes systemet med att rabatter som slås in manuellt i kassan också måste knytas till ett personnummer. Annars går köpet inte att genomföra. Intersport såg åtgärden som ett sätt att komma åt problemet med rabattfusket.

Företagets metoder anmäldes i höstas av en kund som skulle köpa ett av dagens reaerbjudanden. Men för att få köpa varan tvingades kunden uppge sitt personnummer:
"Hösten 2009 såg jag en annons där det erbjöds rabatt på utvalda varor i Intersport vid Lindir. Jag valde en rabatterad vara och när jag skulle betala frågades jag efter mitt personnummer vilket jag tyckte var underligt. Jag vägrade uppge mitt personnummer eftersom jag inte såg något sammanhang mellan det och mitt varuköp i butiken. Då fick jag veta att jag inte kunde få varan med den annonserade rabatten. Det slutade med att jag uppgav mitt personnummer för kassören och fick då varan med den annonserade rabatten. Kassören i Intersport gav ingen förklaring till det här. Hon sade bara att hon hade fått tillsagt att kräva kunder på personnummer, i annat fall kunde de inte få varan med annonserad rabatt."

Persónuvernd kräver att kontrollen av personnummer upphör. Enligt myndigheten är den integritetskränkande och Intersport hanterar heller inte personuppgifterna på rätt sätt.

Här kan du läsa mer om Persónuvernds beslut att tillåta ip-kontroll av arbetslösa.