lördag 11 september 2010

De vill hälla björksirap över pannkakorna

Björksirap på pannkakorna i stället för lönnsirap. Det hoppas företaget Holt og heiðar i Egilsstaðir ska bli en försäljningssuccé. Björksirapen sägs nämligen vara betydligt nyttigare än lönnsirap.

Holt og heiðar säljer sedan tidigare traditionella isländska naturprodukter som rabarbersylt och svamp. Men nu ger sig företaget på något nytt: Björksirap och björksav. Björkarna i Hallormsstaðaskógur ska tappas på sav som kan användas till saft eller förgylla efterrätter som våfflor och pannkakor.

Produktionen är än så länge småskalig. För att producera en liter ren björksirap krävs 100 till 120 liter sav. För att saven ska bli sirap kokas den. En björk kan på sin höjd ge 40 till 60 liter sav. Sedan måste träden vila några år innan de kan tappas på sav på nytt.

För att komma åt saven borras ett hål i trädet, och i det sätts en kran med en behållare. Kranen får sitta kvar i fem dagar. Sedan försluts trädet med en kork. I våras tog Holt og heiðar sav från 60 träd.

Saven är rik på mineraler, antioxidanter och kolhydrater. Björksirap innehåller mindre socker än lönnsirap, och marknadsförs därför som ett hälsosamt alternativ. Produktionen har enligt ett pressmeddelande fått statligt stöd med en miljon isländska kronor.

Björksirap används alltså som lönnsirap. Den finns i två varianter, naturell samt med tillsatta björklöv och socker. Saven säljs i flaskor och fungerar ungefär som saft - men eftersom björksaven är känslig måste den oöppnade flaskan förvaras i frysen, och har ändå en hållbarhet på bara fem dagar när flaskan öppnats och hålls kyld.

En av Holt og heiðars ägare är Bergrún Arna Þorsteinsdóttir. Hon säger till Skógrækt ríkisins att företaget har många idéer för framtiden:
"Vi började att sälja våra produkter på marknaden i slutet av juni i år. Mottagandet har varit riktigt bra och folk är mycket positiva."

Fler syltsorter är på gång. Och till jul kommer en typisk östländsk tradition in i sortimentet: Rabarber med sviskon.

Men Holt og heiðar hoppas också nå utanför den isländska marknaden. I flera asiatiska länder anses nämligen björksav fungera som afrodisiak - och dessutom vara bra för hud, hår och naglar, minska pollenallergi och verka föryngrande.

Foto: Holt og heiðar