tisdag 7 september 2010

Isländsk sierska spådde kung Carl XVI Gustaf

Kung Carl XVI Gustaf passade inte bara på att bada, fiska och titta närmare på Eyjafjallajökull under semesterresan till Island. Han blev också spådd två gånger av spåkvinnan Sigríður Klingenberg.

Sigríður Klingenberg är något av drottningen bland isländska spåkvinnor. För två år sedan satte hon förmodligen något slags världsrekord i expressförutsägelser genom att spå varenda en av de 198 passagerarna på ett flyg mellan Köpenhamn och Keflavík. Hon har också spått kändisar som Harry Belafonte och Placido Domingo.

Den 24 augusti ska Sigríður Klingenberg ha lyckats spå ännu en kändis, nämligen kung Carl XVI Gustaf. Han befann sig då tillsammans med vänner på Hótel Rangá nära Hella på sydvästra Island. Enligt Fréttablaðið ska de ha träffats i ett rum och samtalat i en kvart. Spådomen, som ägde rum i fullmånens sken, sägs ha varit så lyckad att de träffades dagen därpå för att fortsätta diskussionen.

Flera i kungens resesällskap ska ha låtit sig spås av Sigríður Klingenberg. Men Carl XVI Gustaf uppges ha varit den ende som fick med sig en äkta isländsk mirakelsten.

Det var enligt tidningen inte den sista gången som kungen träffade Sigríður Klingenberg. När resesällskapet åt och drack på Austur i Reykjavík den 26 augusti fanns både islänningar och svenskar vid bordet - och en av dem som skålade i champagne med kungen var Sigríður Klingenberg.

Här kan du läsa mer om Carl XVI Gustafs semester på Island.