torsdag 9 september 2010

Stöðvarfjörður i protest mot banknedläggning

Med banken försvinner också postkontoret. Och när servicen försvinner flyttar också invånarna. Det befarar befolkningen i Stöðvarfjörður, som protesterar mot att Landsbanki stänger kontoret på orten och drar posten med sig.

Stöðvarfjörður på östra Island har 223 invånare. Det är en ständig krympande ort med hög medelålder. De största attraktionerna är Petra Sveinsdóttirs enorma stensamling och Kirkjubær, en kyrka som förvandlats till ett gästhem. Många bybor ägnar sig åt fiske, och den som inte vill masa sig ned till kajen för att hälsa på fiskarna möter dem sannolikt på Brekkan, Stöðvarfjörðurs fik, pub, restaurang och matbutik.

Sedan 2006 ingår Stöðvarfjörður i kommunen Fjarðabyggð. Och det är till grannstaden Fáskrúðsfjörður tre mil bort som bankkunderna nu hänvisas. Det finns ingen lokaltrafik, så för äldre som varken har tillgång till bil eller internet blir nedläggningen av Landsbankis kontor på orten ett problem.

Bankkontoret har i dag två deltidsanställda. De sköter också postverksamheten. Utan Landsbanki skjuter hyreskostnaderna för lokalen i höjden - och därför räknar bybon Albert Geirsson med att även posten försvinner från Stöðvarfjörður inom kort. Och därmed finns det inte mycket service kvar.

"Det är uppenbart att man bara tänker stänga det här och sticka", säger han till DV.

Men befolkningen i Stöðvarfjörður tänker inte ge sig utan kamp. Albert Geirsson uppmanar invånarna att bojkotta Landsbanki. När ortens öde diskuterades på Brekkan kom drygt 100 personer - däribland alltingsledamöterna Björn Valur Gíslason, Jónína Rós Guðmundsdóttir och Kristján Þór Júlíusson.

Stöðvarfjörðurborna var överens om ett uttalande där kommunen uppmanas att agera för att inte orten utarmas:
"Mötet uppmanar myndigheterna att se till så att det här beslutet hävs i jämlikhetens och rättvisans namn. Mötet uppmanar även kommunstyrelsen i Fjarðabyggð till att inleda formella förhandlingar med Landsbanki och Íslandspóstur om att företagens verksamhet i Stöðvarfjörður fortsätter som tidigare."

Landsbanki stänger även kontoret i Hellisandur på Snæfellsnes. Kunderna i Rif och Hellisandur får i stället vända sig till Ólafsvík ett par mil bort.

Kontoret i Hellisandur stänger den 17 september. Eysteinn Jónsson förklarar nedläggningen med att Landsbanki kan erbjuda kunderna bättre service genom att öka kundunderlaget i Ólafsvík.

Kristinn Jónasson, borgmästare i Snæfellsbær, säger i Morgunblaðið att nedskärningarna är olyckliga:
"Det är sorligt att när det gäller nedskärningar så börjas det alltid ute i landet. De märks mindre i tätorterna."