torsdag 14 oktober 2010

Aktieägare stämmer Byr - kräver skadestånd

Det var inte finanskrisen som fick Byr Sparisjóður på fall, utan förskingring och bedrägeri från bankledningens sida. Därför stämmer aktieägarna den bank de själva var delägare i och kräver skadestånd.

Vilhjálmur Bjarnason är ordförande för aktieägarna i Byr. Han säger i Morgunblaðið att de har bestämt sig för att kräva skadestånd från banken. De är nämligen överens om att det inte var finanskrisen som tvingade Byr in i statlig förvaltning. I stället var det ledningens brottsliga agerande som låg bakom att aktierna blev värdelösa:
"Man gick in i bankens tillgångar och rånade dem. Man rånade dem. Det är inte mer komplicerat än så. Olika lån och händelser som ägde rum där gjorde inget annat än att skada banken. Det var ingen olyckshändelse."
Vissa beslut kallar Vilhjálmur Bjarnason för "förskingring och bedrägeri". Ett av dem är en affär som godkändes den 7 oktober 2008 då det stod klart att det isländska bankväsendet var på väg att kollapsa.

Byrs styrelse beslutade då att låna ut 1,1 miljarder isländska kronor till Exeter Holding för att köpa 1,8 procent av aktierna i just Byr. Aktieägarna informerades inte om affären.

MP Banki sålde aktierna i Byr till Exeter Holding. Men banken fick försäljningsuppdraget från Húnahorn, ett bolag kontrollerat av Jón Þorsteinn Jónsson och Ragnar Zophonías Guðjónsson, tidigare styrelseordförande respektive sparbankschef i Byr. I praktiken var det alltså två toppchefer inom Byr som sålde aktier i den egna banken till ett bolag som lånade till köpet genom Byr med aktierna som enda säkerhet.

"Man tog av bankens medel och använde dem till att betala vissa parters skulder hos MP Banki", säger Vilhjálmur Bjarnason.

Rättsprocessen mot de två tidigare Byr-cheferna och Styrmir Þór Bragason, tidigare vd för MP Banki, inleddes nyligen i Héraðsdómur Reykjavikur. Samtliga står åtalade för trolöshet mot huvudman och Styrmir Þór Bragason även för penningtvätt, brott som kan ge upp till sex års fängelse. Samtliga förnekar brott, och har i rätten gett varandra huvudansvaret för affären.

Bjarni Ármannsson, tidigare vd för Glitnir, försökte enligt DV köpa Byr strax innan banken förstatligades förra våren. Han hade själv obligationer till ett värde av 700 miljoner isländska kronor i banken. Bjarni Ármannsson, som ska ha agerat tillsammans med norska investerare, erbjöd fordringsägarna 10 procent. Svaret blev nej - fordringsägarna hoppades då på att få tillbaka omkring 40 procent efter konkursen.

Byrs styrelse ska nu granskas av Price Waterhouse Coopers. Utredningen påminner om den som Kroll gjorde av Glitnir, och det är inte uteslutet att resultatet kan bli en skadeståndsprocess mot tidigare toppchefer.

De största fordringsägarna är de tyska bankerna HSH Nordbank, Bayerische Landesbank, Baden-Würtember och österrikiska RZB. Sista dagen för att komma med krav på Byrs konkursbo var i går. Enligt Viðskiptablaðið kommer fordringsägarna att ta över Byr inom de närmaste veckorna.

Här kan du läsa mer om Byr.