måndag 25 oktober 2010

Julbyn finns bara i Hafnarfjörður

Den som letar efter julbyn behöver inte längre bekymra sig. Den ligger nämligen i Hafnarfjörður. Kommunen har nu fått ensamrätt på namnet Jólaþorpið.

Julen är inte bara klappar, jäst rocka och traditioner. Det är också en god anledning till att sätta färg på fönster och trädgård med en armé av kulörta lyktor och lampor.

Men den som vill uppleva den riktiga julbyn får i fortsättningen finna sig i att bege sig till Hafnarfjörður. Kommunen har nämligen av Einkaleyfastofan fått ensamrätt till att använda varumärket Jólaþorpið.

Myndighetens beslut grundar sig på att Hafnarfjörður i sju års tid har arrangerat julmarknaden Jólaþorpið. Därför anses kopplingen mellan namnet och Hafnarfjörður vara så stark att den enligt ett pressmeddelande får varumärkesskydd.

Förberedelserna för Jólaþorpið är redan i full gång. Julmarknaden är öppen klockan 13-18 varje lördag och söndag i advent, samt den 23 december. På marknaden finns framför allt mängder av isländskt hantverk. Den som är sugen på något varmt kan dricka varm choklad och stilla sötsuget med choklad, godis, rostade mandlar och pannkakor.