söndag 31 oktober 2010

Miljardförlust för Morgunblaðið

Davíð Oddsson har inte lyckats vända Morgunblaðið. Ägarbolaget Árvakur gjorde år 2009 en förlust på 1,3 miljarder isländska kronor på tidningsverksamheten. Intäkterna minskade med en miljard under förra året.

Morgunblaðið blöder. Läsarna flydde i tusental i samband med att Davíð Oddsson utsågs till chefredaktör. Efter en tid ökade räckvidden åter något, men nu befinner den sig åter närmast i fritt fall.

Ägarbolaget Árvakur förlorade förra året 1 351 miljoner isländska kronor på Morgunblaðið. Intäkterna backade från 3,7 miljarder till 2,7 miljarder. Utgivaren Óskar Magnússon tycker ändå att verksamheten går bättre än vad andra förväntat.

Men det finns enligt Fréttablaðið flera frågetecken i bokslutet. I ett så kallat nettoresultat återfinns siffran 4,3 miljarder, vilket är anmärkningsvärt då det bokförda värdet 2008, före 2009 års miljardförlust, var 2,5 miljarder. En förklaring till detta kan vara de lån som banker tros ha skrivit av till Árvakur när Þórsmerkur köpte tidningen i början av förra året.

Óskar Magnússon vill inte berätta hur nettoresultatet för Árvakur uppkommit. Men han säger till Fréttablaðið att investerarna räknar med att det tar längre tid att vända Morgunblaðið:
"Vi var från början beredda på att det här inte var en enkelt och lätt uppgift, och att det behöver ta längre tid än ett eller två år."
Árvakurs eget kapital uppgick vid årsskiftet till 776 miljoner. Þórsmerkur har under året skjutit till 240 miljoner till Árvakur.

Medieföretagen hade inget lysande år på Island under 2009. Annonsmarknaden är fortsatt svag och många hushåll har det tufft med ekonomin vilket gör det svårt att hitta nya läsare. Bolaget 365, där bland annat Fréttablaðið ingår, förlorade 344 miljoner isländska kronor. Och tredagarstidningen DV tappade 25 miljoner, vilket dock var en förbättring med 2008 då bolaget gick back med 100 miljoner, uppger Viðskiptablaðið.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.