måndag 27 december 2010

Björk leder karaokemaraton för Islands miljö

Sommaren 2008 samlade Björk och Sigur Rós över 30 000 personer vid en konsert i Laugardalur i Reykjavík. Efter Náttúra-konserten har Björks engagemang främst rört Islands naturtillgångar. Målet är att säkra folkets äganderätt och därmed skapa möjligheter att förhindra utförsäljningar och användning som anses hota Islands miljö.

Det senaste året har Björk agerat för att stoppa Magma Energys övertagande av HS Orka, Islands tredje största energibolag. I affären ingår nyttjanderätt till geotermisk energi på Reykjanes i upp till 130 år. Över 20 000 islänningar har nu skrivit under en protestlista som kräver att köpet avgörs i en folkomröstning.

Svensk-kanadensiska Magma Energy slutförde enligt ett pressmeddelande affären strax före jul. Men Árni Þór Sigurðsson, gruppledare för Gröna vänstern i alltinget, säger till Vísir att regeringen alltjämt undersöker möjligheterna att häva köpet.

Björk har nu lanserat nästa - och det sista - steg i kampanjen: Ett tredagars karaokemaraton i Norræna húsið i Reykjavík. Musikfesten inleds den 6 januari under Björks ledning, och hon bjuder in andra artister att delta.

Björk Guðmundsdóttir säger i Morgunblaðið att tredagarskaraoken blir hennes sätt att avsluta det hon påbörjade med Náttúra-konserten:
"Jag tänker lämna över bollen till folket. Det här är de sista stegen i det potpurri som började med Náttúra-konserten i Laugardalur för två år sedan där jag sjöng för folket. Nu är det folkets tur. Jag vill också att det ska vara lite kul. Det här kan också vara roligt - det behöver inte gräl och gnabb hela tiden."
Här kan du läsa mer om Björk och Magma Energy.