tisdag 21 december 2010

De har skrivit på Akranes historia - i 23 år

I 23 års tid har Gunnlaugur Haraldsson och Jón Böðvarssson arbetat på att skriva Akranes historia. Hittills har inte ett enda ord publicerats - ändå har kommunen betalat 96 miljoner isländska kronor för arbetet.

1997 fick folkminnesforskaren Gunnlaugur Haraldsson uppdraget att skriva Akranes historia. Han övertog det från Jón Böðvarssson, som började tio år tidigare. Att det var ett omfattande projekt var alla i kommunstyrelsen införstådda med - men att det skulle ta 23 år att färdigställa hade ingen räknat med.

Bokprojektet har hittills kostat kommunen 96 miljoner isländska kronor, vilket motsvarar 15 000 kronor per invånare. Och ännu har boken inte sett dagens ljus.

Kommunstyrelsen har under många år accepterat att arbetet dragit ut på tiden och gått med på att fortsätta att avlöna Gunnlaugur Haraldsson. Men i december förra året, då kostnaden låg på 73 miljoner, protesterade ordföranden Karen Jónsdóttir mot miljonrullningen och sade sig ha tappat förtroendet för författaren:
"Under de knappt fyra år som jag har suttit här som kommunfullmäktigeledamot har det slutits minst tre avtal om att avsluta arbetet. Genom åren har kommunfullmäktigeledamöter och nämndemän i god tro godkänt eller köpt de skäl som historieskrivaren har lagt fram för dem i tro att arbetet snart skulle avslutas. Nu har det gått så långt att jag har tappat allt förtroende för historieskrivarens ord och därför kan jag inte rösta för ett nytt avtal."
I de kommunala handlingarna finns mängder av löften från det senaste årtiondet om ett snart avslut. Författaren har alltid med sig nyskrivet material till mötena med nämnden, men aldrig riktigt så mycket som politikerna hoppats på. Karen Jónsdóttir röstades dock enligt protokollet ned med åtta röster mot en.

Självständighetspartiet gjorde ett uselt val i Akranes i våras. Antalet mandat halverades från fyra till två, så den enda tidigare kritiska rösten fick enbart plats som ersättare. Och miljonrullningen till projektet har fortsatt - men nu sägs det vara på väg i hamn.

Borgmästaren Árni Múli Jónasson, som fick bokprojektet i knät under försommaren, har muntert försökt konstatera att en kommuns historia är inget som en författare snyter ur sig. Och även om publiceringen är rejält försenad så kommer den att glädja de kommuninvånare som betalat den.

96 miljoner kronor senare ska Gunnlaugur Haraldsson nämligen snart vara klar med de två första banden. Kommunen ska nu hitta ett någon som vill ge ut böckerna och det helst redan till våren - Akranesförlaget Uppheimar är ingen vild gissning. Formgivningen och tryckningen av boken kommer förstås att kosta ytterligare rätt några miljoner.

Tanken var från början att Gunnlaugur Haraldsson skulle skriva två band till. Men frågan är om han nu har fått upp farten, eller om kommunen tänker om innan den ger även det uppdraget till Gunnlaugur Haraldsson med ett tänkt slutdatum ungefär år 2033.