söndag 12 december 2010

Klartecken för fortsatt flyg till Sauðárkrókur

Flugfélagið Ernir flyger till Sauðárkrókur även hela 2011. Men flygbolaget får inget statsbidrag för trafiken. I stället ökas bidragen för flygningarna till Bíldudalur och Gjögur samtidigt som avtalen förlängs.

I höstas öppnades tunneln Héðinsfjarðargöng mellan Ólafsfjörður och Siglufjörður och förbättrade därmed vägförbindelserna för regionen. En anledning till att staten skjutit till pengar för flygtrafik till Sauðárkrókur har varit att just minska restiden mellan Reykjavík och Siglufjörður.

Den nya tunneln har minskat resvägen och risken för att landsvägen snöar igen. Därför vill staten slopa bidraget. Trafiken till Sauðárkrókur i sig anses inte motivera bidrag eftersom staden ligger ett par timmar närmare Reykjavík och mer sällan drabbas av oväder som gör vägen oframkomlig.

Ernir aviserade därför nyligen att bolaget vid årsskiftet tänkte lägga ned trafiken till Sauðárkrókur. Och dessutom hotades även turerna till Bíldudalur och Gjögur i Västfjordarna, eftersom bortfallet av Sauðárkrókur-turerna gjorde det svårt att behålla personal.

Nu har Ernir och Vegagerðin kommit överens om ett nytt avtal. Ernir fortsätter enligt ett pressmeddelande att flyga till Sauðárkrókur även under hela 2011. Bolaget får inga bidrag för trafiken.

Däremot höjs stödet för turerna till Bíldudalur och Gjögur något. Samtidigt har de även kommit överens om ett avtal om trafik till Gjögur för 2011 och till Bíldudalur för 2011 och 2012. Därefter kan det sägas upp med tre månaders uppsägningstid. Och det beslutet gör alltså att Vegagerðin försöker hålla flyget till Sauðárkrókur vid liv.

Här kan du läsa mer om flygtrafiken till Sauðárkrókur, Gjögur och Bíldudalur.