måndag 27 december 2010

Svensk julbocksbränning nu på Island

Traditionen att bränna upp julbocken i Gävle kan ha spridit sig till Island. Tidigt på morgonen den 23 december stod bocken utanför Ikeas varuhus i Garðabær i lågor. Ikea tänker inte polisanmäla de tre unga män som anlade branden - om de städar upp efter sig.

Att julbocken i Gävle går upp i lågor tillhör närmast den svenska jultraditionen. Kanske är det bockbrännarna i Gästrikland som nu fått isländska efterföljare.

Julbocken utanför varuhuset i Garðabær blev enligt polisen också ett lätt byte för elden. Den 4,5 meter höga bocken, som restes den 5 november, bestod av en trästomme täckt med halm. Den hade tidigare överlevt en påkörning med bil.

När brandkåren kom till Ikea vid 3.50 på morgonen den 23 december tio minuter efter larmet stod det snabbt klart att den övertända bocken var utom räddning. Det var aldrig någon fara för att branden skulle sprida sig till närliggande byggnader.

Bilder från en övervakningskamera visar att tre män häller bensin på bocken och tänder på. Elden flammar upp omedelbart, och männen lämnar platsen.

Men nyfikenheten blev för mycket och trion återvände till varuhusområdet för att titta. Och då ville det sig inte bättre än att polisen stoppade dem och hörde dem upplysningsvis.

Senare under dagen erkände de tre unga männen, som är bosatta i Reykjavíkområdet, att de anlagt bockbranden. Þórarinn Ævarsson, vd för Ikea på Island, säger till Vísir att han inte tänker anmäla dem - på villkoret att de monterar ned resterna av bocken och städar upp efter sig:
"Med tanke på att julen står för dörren och att det har gått bra för oss, så beslutade vi oss för att erbjuda dem en lösning."
Det var första året som Ikea på Island bestämde sig för att skaffa en julbock enligt svensk tradition. För varuhusets del var det tyvärr alltså inte bara själva bocktraditionen som följde med över Atlanten, utan även sedvänjen att bränna ned julbocken.

Här kan du läsa mer om Ikea på Island.

Foto: Ikea