tisdag 4 januari 2011

2011 på Island: Völvans spådom i DV

Två vulkanutbrott vid Vatnajökull. Ólafur Ragnar Grímsson siktar på att bli historisk med en femte presidentperiod. Och Icesave-tvisten får en lösning när Självständighetspartiet sluter upp bakom regeringen. Men det politiska priset blir mycket högt. Så lyder Völvans spådom för 2011 i DV.

Liksom tidskriften Vikans Völva förutspår DV:s Völva ett år med omfattande vulkanisk aktivitet. Två eruptioner kommer att inträffa under 2011. Det första blir ett normalt utbrott från Grímsvötn, som blir förhållandevis kort och kommer att orsaka mindre översvämningar. Det andra kommer däremot att förbrylla geologerna - för första gången i modern tid kommer en sköldvulkan att eruptera. Utbrottets epicentrum blir nära Herðubreið norr om Vatnajökull.

Det andra utbrottet kommer också att bli långvarigt och börja under slutet av 2011 och kan pågå en bra bit in på 2012. Men eruptionen kommer inte att bli särskilt besvärlig eftersom vulkanen främst kommer att producera lava i stället för aska.

Till skillnad från Vikans Völva tror DV-Völvan på ökat stöd för isländskt EU-medlemskap. I slutet av 2011 kommer en majoritet av islänningarna, till följd av framsteg i förhandlingarna, att vara för ett inträde i unionen. Motståndarsidan kommer därför att gå till hårda attacker och anklaga flera ministrar för att ha tagit emot mutor för att styra Island i riktning mot EU. Något avslut på EU-frågan blir det dock inte i år.

Völvan förutsäger att 2011 blir ett oerhört turbulent år inom politiken. Regeringen kommer till sist att med stöd av Självständighetspartiet lyckas föra Icesave-lagen genom alltinget. Men det politiska priset blir högt. Bjarni Benediktsson ställer sig bakom uppgörelsen med löfte om att regeringen i gengäld skrotar planerna på att göra om fiskekvotsystemet.

Den rödgröna koalitionen lyckas därmed fortsätta samarbetet med stöd av flera framstegspartister, bland annat ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kommer dock att avgå på grund av hälsoskäl under hösten, och ersättas av utrikesminister Össur Skarphéðinsson. Han leder - trots en hel del internt missnöje - Socialdemokraterna året ut.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson får ett tufft år. Beslutet att sluta upp bakom regeringen delar Framstegspartiet, men ingen är tillräckligt stark för att utmana partiledaren. Guðmundur Steingrímsson fortsätter dock att flytta fram sina positioner och är den mest trolige utmanaren.

Än mer stormar det kring Rörelsen. Margrét Tryggvadóttir kommer enligt Völvan att tvingas lämna alltinget i år på grund av att hon på något sätt misskött sitt ämbete. Och Birgitta Jónsdóttir hamnar i fängelse efter sitt samröre med Wikileaks.

Rättsprocessen mot tidigare statsministern Geir H. Haarde slutar i villkorlig dom för försumlighet. Han kommer under förhandlingarna i landsdomstolen att väcka islänningarnas sympati när han berättar om företrädaren Davíð Oddssons mentala misshandel med ständiga kränkningar. Geir H. Haardes vittnesmål kommer att bli den definitiva spiken i kistan för förhållandet mellan de två, och Davíð Oddsson kommer under året också att gå till angrepp mot Bjarni Benediktsson för hans stöd för Icesave-uppgörelsen.

Guðfríður Lilja Grétarsdóttir återvänder till alltinget i mars efter föräldraledighet. Samtidigt blossar nya meningsskiljaktigheter upp inom partiet, som gör att vissa slutar att ge sitt stöd till regeringen medan Guðfríður Lilja Grétarsdóttir lämnar politiken.

Även kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir lämnar politiken för gott i samband med föräldraledighet. Miljöminister Svandís Svavarsdóttir tar över som vice ordförande för Gröna vänstern, medan Katrín Jakobsdóttirs efterträdare som statsråd, Álfheiður Ingadóttir, snabbt gör sig impopulär.

Självständighetspartiets kontroversielle Árni Johnsen lämnar också alltinget efter nya turer kring hans person. Han kommer i stället att ägna sig åt någon form av myndighetsjobb i samband med fiske hemma på Västmannaöarna.

Vid slutet av året slutar Davíð Oddsson som chefredaktör för Morgunblaðið. Innan dess kommer han att synas i en oväntad roll i samband med välgörenhetsarbete. Och tidningen kommer i allt högre grad att rikta in sig på och läsas av dem som delar ledningens politiska åsikter.

Huvudkonkurrenten Fréttablaðið och ägarbolaget 365 kommer att säljas. Och en av köparna blir Guðbjörg Matthíasdóttir, som också är huvudägare i Morgunblaðiðs ägarbolag Árvakur. Både inom Morgunblaðið och Fréttablaðið väntar enligt DV:s Völva massuppsägningar och nedskärningar.

Därmed försvinner Jón Ásgeir Jóhannesson också som en intressent inom isländska media. Men tillsammans med fadern Jóhannes Jónsson lanserar han under 2011 en ny affärsidé som islänningarna kommer att uppskatta.

I Reykjavík kommer Bästa partiet och Socialdemokraterna att regera vidare. Jón Gnarrs popularitet som borgmästare kommer inte att naggas i kanten, men hans frispråkighet om bristen på yttrandefrihet i dikaturer kommer tvinga regeringen att gripa in och be om ursäkt. Under sommaren utbryter ett praktgräl mellan Bästa partiets Einar Örn Benediktsson och Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson, där Jón Gnarr något överraskande väljer den senares sida och ordnar en kompromisslösning. I slutet av 2011 lämnar Einar Örn Benediktsson platsen i kommunfullmäktige och flyttar utomlands.

På nyårsafton talar presidenten Ólafur Ragnar Grímsson traditionellt till nationen. Han kommer där att avslöja att han ställer upp i presidentvalet 2012, och att han därmed kan bli historisk genom att inneha ämbetet i fem perioder.

Völvan spår vidare att flera stora jordskalv drabbar Mývatnområdet, att Bubbi Morthens okände halvbror träder fram samt att knarkmord i Reykjavík under sommaren kommer att väcka stor uppmärksamhet.

Här kan du läsa mer om Vikanvölvans spådom för 2011.

Islandsbloggen i morgon: Spåkvinnans förutsägelser för 2011.