måndag 3 januari 2011

2011 på Island: Völvans spådom i Vikan

Förtroendet för euron fortsätter att rasa och islänningarna inser att den egna jojo-valutan är bättre än EU-medlemskap. Regeringen spricker och både Jóhanna Sigurðardóttir och Bjarni Benediktsson petas som partiledare. Och i söder väntar sannolikt nya jordskalv och vulkanutbrott. Det är huvuddragen i Völvans förutsägelser för 2011.

Tidskriften Vikans i särklass mest säljande utgåva är nyårsnumret, där Völvan spår det kommande året. 2010 års spådom var hyfsat träffsäker - Völvan prickade in jordskalven vid Krýsuvík och Eyjafjallajökullutbrottet, men förutspådde däremot en regeringskris som ännu inte har inträffat.

Jorden kommer att darra även under 2011. Huvuddelen av aktiviteten kommer att äga rum vid Vatnajökull, men hela södra Island kommer att drabbas av oron i marken. Völvan spår att Eyjafjallajökullutbrottet har lättat på trycket vid Katla, vilket gör att den vulkanen troligtvis håller sig lugn under året.

Skalven vid Krýsuvík kommer att fortsätta, och islänningarna kommer under de närmaste åren att få vänja sig vid vulkanisk aktivitet. Magmainflöden väntar vid områden som tidigare varit förhållandevis lugna och inte kända för någon nämnvärd aktivitet. Flera översvämningar är därför att vänta på södra Island, men det blir inte vid Krýsuvík där oron stannar vid jordskalv.

Även inom det politiska livet blir oron enligt Völvans spådom för 2011 påtaglig under året. Förtroendet för de folkvalda fortsätter att rasa och regeringen kommer att spricka - två gånger. Först havererar samarbetet mellan Socialdemokraterna och Gröna vänstern, därefter bildas en bredare koalition som även den kollapsar i takt med att islänningarna åter tvingar fram nyval genom protester.

Samtliga etablerade partier kommer att drabbas av kriser under året. Oenigheten inom Gröna vänstern skulle enligt Völvan i dagens läge vara förödande för partiet vid ett nyval. Det börjar dessutom bli besvärligt för ledaren Steingrímur J. Sigfússon att han i regeringssamarbetet kompromissat bort så många hjärtefrågor.

Självständighetspartiet har inte gjort upp med finanskrisen, och ordföranden Bjarni Benediktsson är inte tillräckligt stark för att leda partiet på rätt väg. Därför kommer Hanna Birna Kristjánsdóttir, tidigare borgmästare i Reykjavík, att få ta över.

Även Jóhanna Sigurðardóttir är på väg ut. Den kraft och det förtroende som bar fram henne till partiledarposten är förverkade. Maktkampen inom Socialdemokraterna kommer att bli intensiv när hon väl gett upp, med en ful och bitter strid om ledarskapet där toppnamn öppet konfronterar varandra.

Inom Framstegspartiet väntar också ett ledarskifte. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson får inget genomslag i debatten och Völvan pekar därför ut Guðmundur Steingrímsson som en trolig efterträdare. Framstegspartiet får även i år svårt att nå en bred väljarkår och ser alltjämt för mycket till kärnväljarnas intressen.

Rörelsen menar väl, men Völvan tror inte att partiet lyckas mobilisera väljarna. I stället kommer ett nytt parti att se dagens ljus som kommer att attrahera en stor del av de missnöjda islänningarna. Partiet blir i betydligt större utsträckning folkets röst, och kommer att förbättra utsikterna inte bara för finansföretagen utan även för medborgarna. En som kan dyka upp i partiet är Lilja Mósesdóttir, som tycks vara på väg bort från Gröna vänstern.

Bättre går det för Bästa partiet i Reykjavík. Jón Gnarr har visserligen tappat en smula popularitet, men samarbetet med Socialdemokraterna kommer att vara framgångsrikt.

Det konstitutionella tinget blir däremot ett fiasko. Völvan spår att avtrycken i konstitutionen kommer att kunna liknas vid rafsande efter kattklor. Men större förändringar i konstitutionen väntar ändå runt hörnet.

Island kommer enligt Völvan att stanna utanför EU. Unionen kommer inte att vara beredd att möta de isländska kraven i tillräcklig utsträckning för att ett medlemskap skulle vara intressant. Dessutom kommer finanskrisen att sprida sig i EU-länderna och förtroendet för euron fortsätta att dala. Och det får många isländska EU-anhängare att inse att den jojo-valuta som kronan utgör - någon stabilisering är inte att vänta förrän näringslivet åter är på fötter - trots allt är ett bättre alternativ.

Icesave-följetongen är inte över. Något kommer att dyka upp som säger att skattebetalarna inte behöver stå för notan. Några tidigare finansmän kommer att dömas till fängelse. Och att vissa av dem har pengar undangömda väntas enligt Völvan väcka stor vrede.

Bankerna kommer att göra goda vinster under 2011, men Landsbanki och Arion banki får finna sig i att utsättas för rejält med dålig publicitet. För Íslandsbanki blir året lugnare, och sparbankerna bör få fortsätta på den inslagna vägen. Nya avslöjanden om storbankernas agerande i samband med finanskraschen väntar också.

Sommaren blir varm, utflyttningen från Island avtar, arbetslösheten minskar något, trafikolyckorna blir förhållandevis få, i norr reser sig en stor industrianläggning - men i Helguvík blir det inget aluminiumsmältverk, utan i stället en kexfabrik.

Fotbollsstjärnan Eiður Smári Guðjohnsen kommer inte att hitta storformen på nytt, och FH och Valur gör upp om segern i herrarnas Pepsi-deildin. I Premier league segrar Arsenal före Manchester United och Chelsea, och i handbolls-VM orkar inte Island upprepa OS-silvret från Peking. Tyskland vinner turneringen.

Det blir ingen isländsk seger i Eurovision Song Contest. Men Regissören Baltasar Kormákurs stjärna är i stigande, och författare som Arnaldur Indriðason, Yrsa Sigurðardóttir och Ævar Örn Jósepsson fortsätter att hitta nya läsare utomlands. Tuffare blir det för tredagarstidningen DV där ännu ett ägarbyte kan vara på gång, och mediebolaget 365 som kan styckas upp med möjlig nedläggning av Fréttablaðið.

Utanför Island då? Finanskrisen fortsätter att förvärras och hårdare tider väntar bland annat USA och Danmark. På Koreahalvön utbryter fullskaligt krig mellan Nordkorea och Sydkorea med flera dödsoffer som följd. I Storbritannien spricker regeringen. Wikileaks kommer att bidra till flera viktiga avslöjanden samtidigt som de som driver sajten kommer att få det allt tuffare. Det blir inga större terrordåd under 2011. Och kung Carl XVI Gustaf kommer att avslöjas i samband med flera kvinnoaffärer - men drottning Silvia kommer ännu en gång att förlåta honom.

Här kan du läsa mer om Vikanvölvans spådom för 2010.

Islandsbloggen i morgon: DV-Völvans spådom för 2011.