söndag 23 januari 2011

23 år efter beslutet - nu finns Akranes historia

I tretton år har Gunnlaugur Haraldsson skrivit på verket om Akranes historia. Föregångaren Jón Böðvarssson höll på i tio år. Nu, efter 23 års skrivande och 96 miljoner isländska kronor i kostnad för skattebetalarna, har kommunen fått manus till de två första banden.

Ständiga förseningar och ständigt nya anslag från kommunen till historieskrivarna har varit vardagsmat för lokalpolitikerna i Akranes under de senaste årtiondena. Nya bidrag har beviljats, men i december 2009 ville självständighetspartisten Karen Jónsdóttir stoppa miljonrullningen. Hon sade sig då ha tappat allt förtroende för Gunnlaugur Haraldsson.

Men nu har han alltså levererat de två efterlängtade banden om Akranes historia. Överlämnandet skedde vid en högtidlig ceremoni där borgmästaren Árni Múli Jónasson tog emot manuset.

Arbetet spänner över landnamstiden, då Island koloniserades i slutet av 800-talet, fram till år 1800. En anledning att det har dragit ut på tiden har bland annat varit ett omfattande jobb med kartor och lokala ortnamn.

Författaren själv tycker inte att förseningen är underlig. Gunnlaugur Haraldsson säger till DV att han har arbetat så snabbt som möjligt med det omfattande projektet:
"Jag har ett helt rent samvete för mitt arbete. Naturligtvis tycker jag att det är synd att det inte har gått fortare för mig. Arbetet har vuxit något i mina händer och mycket tid har gått åt till undersökningar."
Tanken är att böckerna ska ges ut till våren. Kommunens mål var ursprungligen att även Akranes historia fram till i dag skulle berättas av historieskrivaren. Om Gunnlaugur Haraldsson tilldelas också det uppdraget återstår att se.

Här kan du läsa mer om arbetet med Akranes historia.