söndag 3 april 2011

Vikans aprilskämt: Chefredaktören som prostituerad

Vikan har aldrig tidigare haft aprilskämt. I år bestämde sig veckotidningen för att gå hela vägen. Chefredaktören Elín Arnar hängdes ut på förstasidan - som lyxprostituerad.

Aprilskämten duggar tätt i isländsk media. Få tidningar nöjer sig med ett enda, utan planterar gärna en hel radda av mer eller mindre osannolika nyheter. De brukar ofta gå ut på att lura folk till någon plats för att där bjuda på en kopp kaffe eller någon annan tröst för de snopna.

Frågan är dock om någon har gått längre med ett aprilskämt än Vikan. Förstasidan på den tidning som började att säljas i butikerna den 1 april pryds av Guðrún Ýr Ragnhildardóttir, en 37-årig isländsk kvinna som hävdar att finanskrisen är det bästa som hänt henne. Efter skilsmässan från maken gick hon ned 130 kilo och började sedan att prostituera sig.

I Vikan berättar Guðrún Ýr Ragnhildardóttir att hon har sålt sex i två år. Prostitutionen ger henne mångmiljonintäkter varje månad. Och de behövs eftersom hon inte skulle kunna tänka sig att bo i lägenhet, handla maten på Bónus eller köpa kläder på rea.

Hon säger sig inte betala någon skatt men skulle gärna göra det. Ett problem är förstås att det på Island är olagligt att köpa sexuella tjänster, vilket bidrar till att Guðrún Ýr Ragnhildardóttir inte har hört av sig till skattemyndigheten.

Vikan skickade även ut ett pressmeddelande om den exklusiva intervjun med den lyxprostituerade kvinnan. DV nappade, men undrade bland annat varför Guðrún Ýr Ragnhildardóttir inte återfanns i folkbokföringen.

"Jag vet i alla fall att hon inte vill ha något att göra med sin far. Det är något känsligt", förklarade Elín Arnar DV:s förfrågan men bekräftade att Guðrún Ýr Ragnhildardóttir fanns på riktigt och att hennes identitet var känd på redaktionen.

Så var också fallet. Guðrún Ýr Ragnhildardóttir var Elín Arnar själv. På Vikans förstasida är bilden av chefredaktören så manipulerad att inte ens hennes föräldrar kände igen henne.

Intervjun med Guðrún Ýr Ragnhildardóttir väckte stor uppmärksamhet i media och telefonen ringde ständigt med nya journalister som ställde frågor om den mystiska 37-åringen. Men Elín Arnar säger till Vísir att hon inte ångrar aprilskämtet:
"Till sist slutade jag att svara eftersom jag mådde så dåligt av att ljuga för dem [journalisterna]. ... Visst gick vi hela vägen. ... Det gör livet bara roligare."
Här kan du läsa mer om årets isländska aprilskämt.