lördag 21 maj 2011

Efter 24 års väntan - Akranes historia halvfärdig

Det tog 24 år. Men nu finns de första två banden om Akranes historia i handeln. Och kommunstyrelsen hoppas att författaren Gunnlaugur Haraldsson har fått upp farten - nästa band väntas inom två år.

Hade tyskarna byggt katedralen i Köln om de hade vetat hur lång tid det skulle ta? Hade slottet i Versailles blivit så praktfullt om inte byggarna lagt ned tid och kraft på arbetet? Så beskrev kommunstyrelsens ordförande Sveinn Kristinsson enligt Skessuhorn projektet att skriva Akranes historia. Och arbetet har åtminstone tidsåtgången gemensamt med byggnaderna.

Kommunfullmäktige fattade 1987 beslutet att ortens historia skulle skildras i fyra band. Uppdraget gick till Jón Böðvarsson som höll på i tio år utan att ett enda ord publicerades. År 1997 tog Gunnlaugur Haraldsson över.

Arbetet har kostat kommunen 96 miljoner isländska kronor bara i arvoden till författarna. Vid flera tillfällen har det höjts röster i fullmäktige för att lägga ned projektet. I december 2009 gick Karen Jónsdóttir så långt att hon sade sig ha tappat förtroendet för Gunnlaugur Haraldsson och mist tron på att verket någonsin skulle ges ut.

En annan som kritiserat arbetet är bloggaren Harpa Hreinsdóttir. Hon skriver i flera inlägg om banden mellan dem som beställt jobbet och dem som utfört det, och anser sig ha hittat stora brister i det kommunala beslutsfattandet om projektet.

Dessutom, skriver Harpa Hreinsdóttir, har böckerna blivit alldeles för dyra för skattebetalarna. Varje Akranesbo har betalat 22 000 isländska kronor för arbetet - inte inräknat att kommunen har åtagit sig att köpa 235 exemplar av den totala upplagan på 800 böcker per band.

Projektet har inte bara blivit dyrare och mer omfattande än väntat. Tolv personer har genom åren suttit i den nämnd som ansvarat för arbetet. Bara en enda av dem, Leó Jóhannesson, har följt utvecklingen ända från början. Och tre medlemmar hann avlida utan att få uppleva resultatet.

Kanske var det därför inte så konstigt att torsdagens överlämnande av de två första banden av Saga Akraness firades högtidligt. Borgmästaren Árni Múli Jónasson liknade böckerna vid en kunskapsbrunn som många generationer skulle komma att söka sig till. Och han tackade Gunnlaugur Haraldsson för ett storartat arbete, skriver Skessuhorn.

Både nämndordföranden Jón Gunnlaugsson och Sveinn Kristinsson hoppades på att kunna ge ut det tredje bandet inom två år. De två återstående böckerna ska behandla 1800- och 1900-talen, medan de två första omfattar totalt 1 100 sidor och skildrar Akranes historia från landnamnstiden fram till 1700-talet.

Här kan du läsa mer om bokprojektet.