söndag 22 maj 2011

Vulkanutbrott vid Grímsvötn kraftigaste sedan 1934

Grímsvötns utbrott kan vara det kraftigaste sedan Hekla år 1947. Askpelaren nådde i natt 20 kilometers höjd. Men askan som faller över sydöstra Island är förhållandevis grov vilket gör att den internationella flygtrafiken sannolikt inte kommer att störas.

Gårdagens eruption hade ett ovanligt snabbt förlopp. Vid 17.30 lokal tid ökade den vulkaniska aktiviteten vid Grímsvötn under Vatnajökull mycket snabbt och från 17.55 och framåt inträffade en serie täta jordskalv. Det kraftigaste uppmättes preliminärt till 4,6 på Richterskalan.

Redan vid 19.15 kom de första rapporterna om att en pelare av ånga och aska började att stiga från Grímsvötn. I pelaren syntes också blixtar. Att det gick så snabbt innebär att utbrottet inträffat på en plats där glaciärens istäcke var förhållandevis tunt.

Efter ett par timmar började aska att falla över ett område mellan Kirkjubæjarklaustur och Skaftafell. Vägen över Skeiðarársandur spärrades av och människor i regionen uppmanades att hålla sig inomhus.

Askpelaren nådde i natt 20 kilometers höjd och skymtades så långt bort som i Reykjavík. Utbrottets intensitet är betydligt kraftigare än när Grímsvötn senast erupterade år 2004. Kraften i det första skedet är den största sedan Hekla år 1947 och på samma nivå som när Eyjafjallajökullutbrottet var som mest intensivt.

Mycket talar för att Grímsvötn, som är Islands mest aktiva vulkan, nu har sitt största utbrott sedan åtminstone 1934. Grímsvötn har erupterat minst 60 gånger sedan Island befolkades.

Även om utbrottet verkar vara kraftigare än de närmast föregående rör det sig om en basalteruption, vilket är typiskt för Grímsvötn. Det innebär att askan är grovkornig och inte kan spridas några större avstånd med vinden. Om Grímsvötn påverkar flygtrafiken är det därför sannolikt att det bara blir inhemska rutter som drabbas. Flygplatsen i Keflavík riskerar att stängas.

Området är glesbefolkat och någon bebyggelse är inte direkt hotad av vulkanutbrottet. Den största risken är att översvämningar, som sker när vulkanen smälter snö och is och får glaciärens tak att rämna, sköljer bort broar och vägar.

Utbrottet är inte på något sätt oväntat även om förloppet var snabbt. Tillsammans med Hekla är Grímsvötn den vulkan som enligt isländska experter har stått på tur för att eruptera. Både DV:s och Vikans Völva lyckades dessutom pricka in utbrottet i spådomen för år 2011.

Du kommer under dagen att kunna följa utvecklingen på bloggen och på Twitter. Islandsbloggen är på väg mot Vatnajökull och Grímsvötn. Om vägen är öppen österut efter Kirkjubæjarklaustur återstår att se. Men om vinden blåser askan rakt ut i havet eller norrut över höglandet kan det bli en trevlig resa. I vanliga fall brukar ringvägen vara i princip folktom efter Selfoss - i dag väntas ett lemmeltåg av nyfikna sätta kurs mot vulkanen.

Tre webbkameror som visar utbrottet direkt finns. Du hittar dem här, här och här. Grafiken visar den snabbt tilltagande aktiviteten vid Grímsvötn samt gårdagens jordskalv.

Här kan du läsa mer om Grímsvötn och här se bilder från gårdagskvällens överflygning.

Uppdatering: Flygplatsen i Keflavík stängs 9.30 lokal tid och hela det isländska luftrummet stängs. Nedfallet av aska är kraftigast mellan Vík í Mýrdal och Höfn. Vägen över Skeiðarársandur kommer att vara avspärrad hela dagen.

Grafik: Veðurstofa Íslands

Andra medier om vulkanutbrottet:
Isländsk vulkan fick utbrott: Dagens Nyheter
Flygtrafik nära vulkanen stoppad: Dagens Nyheter
Nytt vulkanutbrott på Island: Aftonbladet
Så hotar den nya vulkanen Sverige: Expressen
Flyg till USA kan försenas av utbrottet: Expressen
Nytt vulkanutbrott på Island: Sydsvenskan