lördag 18 juni 2011

Arvtagare flyttar penismuseet till Reykjavík

Grundaren Sigurður Hjartarson lämnar det fallologiska museet i Húsavík vid årsskiftet. Sonen Hjörtur Gísli Sigurðsson tar över - och han tänker flytta Hið íslenzka reðasafn till Reykjavík.

Sigurður Hjartarson kunde nyligen glädjas åt att 95-årige Páll Arasons donation gjorde samlingen av penisar tillhörande på Island levande däggdjur komplett. Nu lämnar han över ansvaret för museet till sonen Hjörtur Gísli Sigurðsson. Han säger till Fréttablaðið att valet var enkelt:
"Jag har tre döttrar och en son och alla var överens om att han skulle ta vid när jag slutade. ... Jag kommer bara att sluta eftersom driften har varit väldigt enkel. Jag har inte tagit ut någon lön."
Museet öppnades i Reykjavík 1997. Sju år senare flyttade Sigurður Hjartarson museet till Húsavík där det tillsammans med valturismen har varit den stora besöksmagneten.

Hjörtur Gísli Sigurðsson tänker inte överge Húsavík helt, men planen är att behålla en filial i norr och flytta huvudsamlingen till Reykjavík. Han säger till Fréttablaðið att han är "mycket stolt" över att få ta över penismuseet. Att flytta tillbaka till huvudstaden ger den unika samlingen möjlighet att växa:
"Museet har naturligtvis varit positivt för Húsavík och satt staden på världskartan. Men jag är säker på att vi locka fler genom att flytta det till Reykjavík. Det är dags att låta så många som möjligt glädjas åt det eftersom det inte är möjligt någon annanstans i världen."
Här kan du läsa mer om fallosmuseet och den första mänskliga penisen i samlingen.