tisdag 7 juni 2011

Ásmundur Einar Daðason till Framstegspartiet

Ásmundur Einar Daðason lämnade Gröna vänstern i protest mot EU-politiken. Nu ansluter han till Framstegspartiet och blir därmed dess tionde ledamot i alltinget. Partibytet innebär minskade möjligheter för regeringen att få stöd från oppositionen.

Under misstroendeomröstningen mot Jóhanna Sigurðardóttirs regering tillkännagav Ásmundur Einar Daðason sitt avhopp från Gröna vänsterns partigrupp. Han röstade för att fälla regeringen med motiveringen att Islands ansökan om EU-medlemskap förvandlats till en anslutningsprocess, och han kunde inte längre ge sitt stöd till en regering som verkade för en sådan linje.

Tillsammans med två andra avhoppare från Gröna vänstern, Atli Gíslason och Lilja Mósesdóttir, övervägde han att starta en egen grupp i alltinget. Planerna blev inte verklighet, men Ásmundur Einar Daðason behöll medlemskapet i Gröna vänstern och lovade att kämpa för den politik partiet gick till val på, och inte den som drivs i koalition med Socialdemokraterna.

Nu är det slut på tiden som politisk vilde. Ásmundur Einar Daðason skriver i ett pressmeddelande att han ansluter sig till Framstegspartiet. Han blir därmed partiets tionde ledamot i alltinget.

I uttalandet motiverar Ásmundur Einar Daðason beslutet med att Framstegspartiet under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledning har genomgått stora och positiva förändringar. Det viktigaste steget för hans del var att det senaste landsmötet klubbade att partiet ska arbeta för att förhindra ett isländskt EU-medlemskap. Han nämner också Icesave-motståndet, landsbygdspolitik, arbetsmarknadsfrågor och synen på de skuldsatta hushållen som andra avgörande punkter.

Ásmundur Einar Daðason lämnade regeringssamarbetet den 14 april. Han såg därmed till att koalitionens majoritet sedan dess bara hänger på en enda röst.

Efter avhoppet har Ásmundur Einar Daðason i flera frågor gjort gemensam sak med sina tidigare partivänner i Gröna vänstern. Den sannolikheten lär minska nu vilket innebär att det kan bli svårare för regeringen att finna stöd utanför de egna leden. Det medför i sin tur att de vänsterpolitiker som alltjämt är kvar inom Gröna vänstern kan få ytterligare inflytande - annars kan oppositionen fälla regeringsförslag som inte backas upp av vänsterflygeln.

Samma dag som Ásmundur Einar Daðason tillkännagav avhoppet medverkade han tillsammans med Siv Friðleifsdóttir, Eygló Harðardóttir och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vid ett partimöte i Kópavogur. Han har också välkomnats av Framstegspartiets lokalavdelningar runt om i landet.

Även för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är tillskottet välkommet. Just avdelningen i Kópavogur har kritiserat honom för att flirta med främlingsfientlighet. Att Ásmundur Einar Daðason ansluter innebär ett erkännande för partiets EU-kritiska linje.

Socialdemokraten Mörður Árnason tycks inte heller helt avog till beslutet. Eftersom Ásmundur Einar Daðason omfamnar Framstegspartiets nya Europapolitik hoppas han att de medlemmar som inte delar EU-motståndet ska lockas över till Socialdemokraterna. I ett blogginlägg riktar han särskilt in sig på Guðmundur Steingrímsson, som för bara några år sedan lämnade just Socialdemokraterna till förmån för Framstegspartiet.

En annan partibytare, Bjarni Harðarson, säger till DV att Ásmundur Einar Daðasons besked inte var överraskande. Han har själv gjort motsatt resa - representerat då EU-vänliga Framstegspartiet i alltinget men hoppat av på grund av Europapolitiken och gått över till Gröna vänstern och är i dag pressekreterare åt fiske- och jordbruksministern Jón Bjarnason:
"Skillnaden är att jag slutade med politiken, men han är ung och på uppåtgående i jobbet och jag förstår helt att han söker efter en arena."
Här kan du läsa mer om avhoppen från Gröna vänstern.