onsdag 29 juni 2011

Blå lagunen 146 procent dyrare för utlänningar

Utlänningar betalar 4 800 isländska kronor i inträde till Blå lagunen. Islänningar kan klara sig undan med mindre än hälften. Badet riskerar nu att stämmas för diskriminering.

Med omkring en halv miljon gäster varje år är Blå lagunen en av Islands främsta turistattraktioner. Även om bolaget är kraftigt belånat är ekonomin stabil - företaget omsatte enligt 2009 års bokslut 16 miljoner euro och gjorde en vinst på 1,8 miljoner euro. Den största intäktskällan är entréavgifter, vilka svarade för 5,5 miljoner.

Men Blå lagunen riskerar nu att dras inför domstol för diskriminering. Konsumentombudsmannen anser nämligen att badet har en dubbel prislista - där utländska turister mjölkas på pengar medan islänningar kan doppa sig betydligt billigare.

Inträdet kostar i dag 4 800 isländska kronor. För den som går med i badets klubb kostar entréavgiften bara 1 950 kronor. Och den möjligheten har bara folk som har ett isländskt personnummer.

På Blå lagunens hemsida finns informationen om klubbmedlemskapet, som är kostnadsfritt, bara på isländska.

För utlänningar är ett bad på Blå lagunen 146 procent dyrare än för islänningar. Det är nämligen åtminstone ibland språket och inte medlemskapet som avgör entrépriset. Den som svarar på frågan ertú í klúbbnum? eller själv tar initiativ till ég er í klúbbnum går in billigare utan att behöva visa upp något medlemsbevis. Ibland kan det räcka med att ha ett isländskt betalkort.

Gísli Tryggvason vid Talsmaður neytenda säger till DV att det enligt hans mening rör sig om dubbel prissättning:
"Jag anser att det är olagligt om arrangemanget är sådant, om det är indirekt diskriminering efter nationalitet, och om det är utfört så att de enda som kan gå med i klubben har isländska personnummer. ... Jag hade två möten med vd:n där jag sade till honom att det här enligt min mening inte var förenligt med Europarättens jämställdhetsprincip som säger att man inte får diskriminera efter nationalitet. Jag visade bland annat på en dom från Europadomstolen om ett spanskt fall."
Gísli Tryggvason ska också ha fått löften om att prisskillnaderna skulle tas bort. Vd:n Grímur Sæmundarson förnekar dock i DV att det ska röra sig om dubbel prissättning och förklarar att klubbmedlemskapet är öppet även för utlänningar - även om han inte kan berätta hur.

Ända sedan finanskrisen har Blå lagunen lockat islänningar med lägre priser. Först genom annonser och rabattkuponger i dagstidningar, därefter med halverade inträdesavgifter till innehavare av isländska betalkort och nu genom klubbmedlemskap.

Gareth Guiver, som har en isländsk hustru och isländskt personnummer, reagerade på vad han uppfattade som dubbel prissättning förra året när svärföräldrarna, som har isländska betalkort, fick gå in för halva priset. Själv fick han och hustrun betala det dubbla. Han säger till DV att det rör sig om diskriminering och att han därför nu bojkottar Blå lagunen:
"Det handlar inte om pengar. Jag har det mycket gott ställt. Det handlar bara om varför jag och mitt folk får en annan service än andra. Det var precis som om ägarna vore rashatare. Jag tyckte att det var som att vi och barnen var andra klassens människor, och att mina barn förlorade på att ha mitt blod."
Den största aktieägaren i Blå lagunen är i dag Landsbanki, som övertog den post om 25 procent som tidigare ägdes av banken SPKEF. Näst största ägaren är HS Orka och tredje största aktiebolaget Hvatning, skriver DV.

Här kan du läsa mer om Blå lagunen.