söndag 26 juni 2011

Striden om Bónusgrisen till tingsrätten

Ägarskiftena gör att Hagar inte längre har rätt att använda Bónus logga. Det hävdar skaparen av den rosa grisen, Edith Randy Ásgeirsdóttir, som nu stämmer Hagar inför Héraðsdómur Reykjavíkur.

Livsmedelskedjan Bónus blev en omedelbar succé när den invigdes 1989. Genom kortare öppettider, mindre sortiment och spartansk butiksinredning lyckades ägarna, Jóhannes Jónsson och Jón Ásgeir Jóhannesson, pressa priserna. Inom loppet av några år blev Bónus Islands största dagligvarubutik.

I dag har Bónus 28 butiker på Island och fyra på Färöarna. Grundarna förlorade kontrollen över företaget i samband med finanskrisen och i dag är Arion banki storägare i Hagar, det bolag som bland annat driver Bónus.

Edith Randy Ásgeirsdóttir skapade Bónus logga, en rosa sparbanksgris mot gul bakgrund, och har i många år arbetat med kedjans marknadsföring. Men nu vill hon stoppa Hagar från fortsatt användning av logotypen. Anledningen är att hon inte anser att dagens Hagar är rättmätiga innehavare av den.

Bónus är ett av Islands mest kända varumärken. Butiken var under flera år också landets mest populära, men har fått sig en törn i samband med finanskraschen och banden till affärsmannen Jón Ásgeir Jóhannesson. Den leende grisen i loggan har hängt med sedan starten och är ett självklart kännetecken.

Hagar anser att bolaget alltjämt har rätt att använda logotypen. Héraðsdómur Reykjavíkur avfärdade dock Hagars begäran att domstolen skulle avvisa stämningsansökan. Frågan om det är Edith Randy Ásgeirsdóttir eller Hagar som äger rättigheterna till loggan avgörs tidigast i höst.

Här kan du läsa mer om Bónus.