söndag 24 juli 2011

Halva Vopnafjörður arbetar i fiskeindustrin

Sommarjobb på Island innebär inte bara att ta hand om turister. Det kan också betyda makrill. På flera orter arbetar säsongsanställd personal skift för att hinna ta hand om fisken.

Någon lösning på konflikten om makrillfisket i Nordostatlanten tycks inte vara inom räckhåll. I ena ringhörnan finns Island och Färöarna som anser sig ha rätt att som kustriken utfärda egna kvoter för den egna ekonomiska zonen, i den andra ringhörnan finns EU och Norge som hävdar att motståndarna ska anpassa sig efter de fångstnivåer som de tilldelas.

För det isländska fisket blir makrillen allt viktigare. Ju mer makrill som säljs som människoföda och inte blir fiskmjöl, desto större intäkter. Och det är i den riktningen utvecklingen går, även om det från EU:s och Norges sida hotas med bojkott.

Trots makrillkriget är det enligt Gunnþór Ingvason, vd för Síldarvinnslan i Neskaupstaður, inga svårigheter att sälja fisken till EU-länder trots tal om en bojkott. Han säger till Morgunblaðið att företagets trålare hittills fångat 6 500 ton makrill:
"Den har varit av den mindre sorten. ... Det har gått mycket bra och mycket av fångsten har landats."
Även i år finns det gott om makrill i havet runt Island, men i öster är mängden något mindre än väntat. Förklaringen tros vara att det är betydligt kallare i Atlanten än vanligt efter flera rejäla köldknäppar ända in på försommaren. Makrillen tros från början ha flyttat sig till isländskt vatten eftersom det blivit alltför varmt i havet längre söderut.

Omkring 100 större båtar deltar i makrillfisket liksom ett antal mindre båtar. De flesta fiskar söder och öster om det isländska fastlandet.

Den intensiva fångstperioden innebär ett högt tryck för att hinna ta hand om makrillen. Vinnslustöðin på Västmannaöarna har under sommaren hela 450 personer på lönelistan - drygt var tionde öbo - och även Þinganes i Höfn har många säsongsanställda, men det är ändå inget emot Vopnafjörður. HB Grandi har anställt 80 sommarjobbare. Det innebär att över hälften av kommunens arbetsföra invånare nu jobbar för företaget.

På HB Grandi jobbar de anställda dygnet runt i skift under sommarmånaderna. Företaget investerade nyligen fem miljarder isländska kronor på en utbyggnad av fabriken. Företag som däremot riktar in sig på torsk och kolja har under sommaren fått banta verksamheten i fabrikerna på grund av brist på fisk.

I Gunnólfsvík utanför Þórshöfn pågår ett annat försök att öka värdet på makrillen. Fisken ska på försök fångas i fällor, vilket ska göra det möjligt att ta makrillen när den är som fetast, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om makrillkriget.