onsdag 24 augusti 2011

Ingen isländsk jakt på sillval i år

Det blir ingen isländsk jakt på sillval i år. Efterfrågan på köttet är för låg. Den viktiga japanska marknaden har fortfarande inte hämtat sig efter jordbävningskatastrofen.

Hvalur beslutade i våras att skjuta på årets jakt på sillval. Och nu har företaget alltså bestämt sig för att ställa in den. Förklaringen är att den japanska marknaden kollapsat, och därmed finns det inte heller något utländskt intresse för köttet, skriver Skessuhorn.

Årets kvot var för Hvalurs del 150 djur. Förra året arbetade 150 personer vid fångststationen i Hvalfjörður för att ta hand om köttet. Nu säger chefen Gunnlaugur Fjólar Gunnlaugsson till Skessuhorn att han hoppas på nästa år:
"Vi lever på hoppet, är tålmodiga och optimistiska som vi alltid varit. Annars hade vi inte väntat i 20 år efter att få börja jaga val igen. Nu får vi börja förbereda nästa säsong. Vi är långt ifrån redo att ge upp valfångsten."
Hittills har omkring 50 vikvalar fångats i år. Ett av de fartyg som brukar användas för jakt på sillval utsattes nyligen för inbrott vid kaj i Reykjavík, uppger Morgunblaðið.

USA hotar just nu Island med sanktioner om valfångsten inte förbjuds. Det hotet har än så länge inte fått några större reaktioner. Däremot blev valfångsten en het potatis sedan Mörður Árnason, alltingsledamot för Socialdemokraterna, gått ut och kritiserat Islands agerande under International Whaling Commissions årsmöte på Jersey. Han kritiserade i ett blogginlägg att delegationen inte ställde sig bakom en fredad zon på södra halvklotet.

Fiske- och jordbruksminister Jón Bjarnason avfärdade kritiken. Han sade i Morgunblaðið att valfångsten var en fråga som styrdes av känslor, men att regeringen inte kunde göra något annat än att rätta sig efter det jaktbeslut som fattades av alltinget 1999.

Han fick uppbackning av tre borgerliga alltingsledamöter. Självständighetspartiets Jón Gunnarsson sade i Bylgjan att motståndet mot valfångst gick att likna vid en religion, partikamraten Einar K. Guðfinnsson anklagade i ett blogginlägg regeringens EU-vänner - däribland Mörður Árnason - för att försöka förstöra jakten och Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson hyllade i en debattartikel den isländska delegationens arbete.

Här kan du läsa mer om Islands valfångst.