fredag 26 augusti 2011

Präst avslöjade sexövergrepp i begravningstal

Den 77-åriga kvinnan var svårt sjuk under sina sista år i livet. Vid begravningen avslöjade prästen Baldur Kristjánsson att kvinnan som tonåring hade utsatts för sexuella övergrepp. För många kyrkobesökare kom uppgifterna som en chock.

Kvinnan föddes i en fattig familj i Reykjavík år 1932. Av sex syskon är i dag bara två i livet. Två dog som unga och en bror omkom på sjön. Pappan gick bort bara 32 år gammal.

I de tidiga tonåren utsattes kvinnan för ett sexuellt övergrepp medan modern arbetade natt. Exakt vad som hände har aldrig klarlagts, men kvinnan blev aldrig sig själv igen. Rädslan och otryggheten hämmade hennes utveckling.

När hon gick bort sommaren 2009 efter åtta års sjukdom berättade prästen Baldur Kristjánsson under begravningstalet om övergreppet. Han hade känt kvinnan under en lång tid, och ska ha kontaktat myndigheterna om händelsen. Någon gärningsman har dock aldrig gripits.

Baldur Kristjánsson skriver i ett blogginlägg att avslöjandet kom som en "chock" för många av begravningsgästerna. Uppgifterna väckte på sina håll starka reaktioner. Han motiverade i ett senare blogginlägg berättandet med att sexuella övergrepp aldrig ska glömmas, och att det var hans sätt att försöka ge offret upprättelse.

En av dem som ifrågasatte prästens beslut att avslöja övergreppet var författaren och häxan Eva Hauksdóttir. Hon undrade i ett blogginlägg om Baldur Kristjánsson kunde ta sig rätten att själv avgöra om han skulle berätta sådant han fått veta i förtroende. Hon frågade även om beslutet påverkades av att offret för övergreppet aldrig återhämtade sig och, enligt prästen, mentalt var som ett barn.

Eva Hauksdóttir förklarade i ett annat inlägg att hon inte ifrågasatte att prästen åsidosatte tystnadsplikten och berättade för myndigheterna om händelsen, men däremot att han utan kvinnans samtycke avslöjade övergreppet efter hennes död.

Här kan du läsa mer om sexövergrepp inom den isländska statskyrkan.