torsdag 11 augusti 2011

Proteststorm på nätet efter busskrasch i BlautulónI hög fart körde den tjeckiska bussen rakt ut i Blautulón och sjönk till botten. Bussen har dragits upp ur sjön men föraren utreds för vårdslöshet i trafik. Och de tjeckiska researrangörerna möter en storm av kritik på nätet.

Olyckan inträffade i lördags när en tjeckisk buss sjönk under ett försök att korsa Blautulón, en lagun väster om Vatnajökull. Elva personer fanns ombord medan elva personer stod vid stranden för att fotografera överfarten.

Samtliga kunde ta sig ut oskadda. Bussen sjönk till tio meters djup och bärgades i tisdags. Att dra upp fordonet tog tolv timmar.

Efter olyckan uppmärksammades en video inspelad under en resa till Island 2009 arrangerad av samma företag. Den visar hur förarna i hög fart korsar floder, kör med passagerare på taket, kör utanför vägen samt bryter mot hastighetsbestämmelserna.

Framfarten på det isländska höglandet har skapat en proteststorm på Facebook, där företaget raderat flera kritiska kommentarer. Uppgifterna om att bussen skulle kört utanför vägarna, vilket är olagligt, tillbakavisades också. DV letade dock upp en bild som bekräftade att bussen inte höll sig på vägarna. Guðmundur Hörður Guðmundsson, ordförande för Landvernd, säger till tidningen att de skador som fordonet orsakar tar många år att läka:
"Detta är ofta skador på naturen som tar många år, till och med årtionden, att återhämta sig ifrån. Det finns ett stort antal bilder och exempel på att tio år gammal körning utanför vägarna fortfarande är synlig i naturen."
Bussen var förra året inblandad i en olycka nära Landmannalaugar. Den körde i hög fart in i en kurva utan sikt. En mötande bilist räddade sig undan en frontalkollision genom att styra upp på en slänt och kasta sig över till passagerarsätet. Bussen, som enligt polisen genade genom kurvan, träffade därför bara bilen på sidan. Mannen fick full ersättning av sitt försäkringsbolag som ansåg att busschauffören var skyldig till olyckan, rapporterar RÚV.

Researrangören har dock en annan version av händelsen som står i konflikt med polisens syn på saken. I ett mejl till RÚV skriver företaget att bussen kört i 30 kilometer i timmen och den mötande bilisten i 100 kilometer i timmen. Bussen ska dessutom ha väjt för bilisten. Bilderna från olyckan antyder dock att bussen kört på fel sida av vägen.

Föraren utreds efter olyckan i Blautulón för vårdslöshet i trafik. Guðmundur Ingi Ingason, vakthavande befäl vid polisen i Hvolsvöllur, säger till Morgunblaðið att en videoinspelning av händelsen ingår i bevismaterialet - och det var bara tur att ingen skadade sig:
"Där kunde lätt en dödsolycka ha inträffat."
Olja från bussen har läckt ut i Blautulón. Det ska röra sig om åtminstone tio liter, en mängd som enligt RÚV inte ska leda till några allvarliga konsekvenser för miljön.

Researrangören plockade i tisdags bort den kritiserade videon inspelad under 2009, men den dök snart upp på nätet igen där protesterna mot bussens framfart fortsatte. En representant för företaget bemötte bland annat kritiken med påståendet "The Czech Republic does not tell anyone about Icelanders, they are stupid, bastart, dangerus".

Här kan du läsa mer om olyckan.

Foto: Sóldís Helga Sigurgeirsdóttir/Flugbjörgunarsveitin Hellu/Landsbjörg