onsdag 7 september 2011

Fisken får lunnefågeln att stanna på land

Klipporna på Dyrhólaey och Hemön är fulla av lunnefåglar. Favoritfödan tycks till sist ha dykt upp - för sent för att rädda ungarna, men tillräckligt för att få lunnefåglarna att stanna kvar på land betydligt längre än vanligt.

Beståndet av lunnefåglar hotas på södra Island av en kollaps. Bristen på mat gör att allt färre ungar överlever sommaren, och årets resultat kan vara det svartaste hittills. På Hemön, där världens största koloni av lunnefåglar finns, har knappt några levande ungar observerats.

Om trenden inte vänder kommer det snart att börja bli glest på lunnefåglarnas favoritklippor. Än så länge finns det gott om vuxna fåglar, men utan ungar som överlever sommaren kan arten vara försvunnen om tjugo år.

Matbristen gör att de vuxna fåglarna hoppar över häckningen eller att kläckningen sker senare än vanligt. Ett sista hopp tändes nyligen för årets återväxt - de tobisfiskar som är lunnefågelns favoriter tycks nämligen ha dykt upp i havet runt Island i slutet av augusti, och därmed lockat lunnefågeln att stanna kvar på land längre än normalt.

I regel försvinner de flesta lunnefåglarna ut på havet i mitten av augusti, och så sent som i början av september brukar bara någon enstaka eftersläntrare kunna ses på Hemöns klippor.

I år är det annorlunda. Vid Látrabjarg i norr finns fortfarande några par kvar på land, och på Hemön samt Reynisfjara och Dyrhólaey vid Vík í Mýrdal är det alltjämt svart i luften av ivrigt flaxande lunnefåglar. Guiden Börkur Hrólfsson säger till RÚV att synen är ytterst sällsynt:
"Den var egentligen borta, men så har den bara kommit tillbaka när födan kom tillbaka. Till sist fanns det tillräckligt med tobis. Jag har hört från lokalbefolkningen att det finns gott om tobis. Den fisk som fångas här är helt full av tobis. Och lunnefågeln kan bara inte förmå sig att ge sig av när den äntligen får tillräckligt att äta."
Också i år kommer ytterst få lunnefåglar födda på Västmannaöarna att överleva sommaren. Orsaken är enligt biologen Erpur Snær Hansen matbristen. Även om framtidsutsikterna är dystra säger guiden Sigurmundur Einarsson i Morgunblaðið att lunnefågeln dröjer kvar ovanligt länge även på Hemön i år:
"Lunnefågeln är överallt. Jag har inte sett så mycket lunnefågel på Heimaklettur på många år."
Här kan du läsa mer om lunnefågeln.