lördag 24 september 2011

Recensent i bokstrid hotar med motstämning

Páll Baldvin Baldvinsson vägrar att be om ursäkt för sågningen av det omstridda praktverket om Akranes historia. I stället hotar han nu att stämma kommunchefen Árni Múli Jónasson, författaren Gunnlaugur Haraldsson och förläggaren Kristján Kristjánsson för förtal.

De två första banden av Saga Akraness tog 24 år från beslut till utgivning och har kostat kommunen över 100 miljoner isländska kronor. Vid flera tillfällen har kommunstyrelsen diskuterat en skrotning av projektet, men Gunnlaugur Haraldsson, som höll i pennan de senaste 14 åren, fick förnyat förtroende av en majoritet av ledamöterna.

När boken väl gavs ut i våras var mottagandet på sina håll beskt. Längst gick Páll Baldvin Baldvinsson, som i Fréttatíminn dömde ut Saga Akraness som ett slarvigt verk där många slutsatser saknade belägg och långa stycken byggde på tveksamma teorier.

Sågningen väckte starka reaktioner. Kommunchefen Árni Múli Jónasson hotade att stämma recensenten för förtal. Han ansåg att recensionens syfte var smutskastning och att Páll Baldvin Baldvinsson gick för långt när han hävdade att det förekom historieförfalskning och upphovsrättsintrång i Saga Akraness.

Páll Baldvin Baldvinsson fick två veckor på sig att be om ursäkt och rätta 15 påstådda felaktigheter. I stället hotar han nu att stämma Árni Múli Jónasson, Gunnlaugur Haraldsson och Kristján Kristjánsson för förtal. Han anklagar kommunchefen för att kränka yttrandefriheten och listar i en 36-sidig inlaga sina belägg för de påståenden som görs i recensionen.

Páll Baldvin Baldvinsson tänker även kräva skadestånd. Han skriver i inlagan, som Fréttatíminn tagit del av, att de påståenden som gjorts efter att recensionen publicerades kränker hans yrkesheder:
"Ärekränkande kommentarer är förtal och svärtar min yrkesheder, och jag har ända sedan 1969 arbetat med att i den offentliga sfären recensera musik, konserter, teater, film och litteratur av olika slag. Här orsakas stor skada för mitt rykte som en hederlig och ärlig kritiker. Vid en sådan skada räcker ingen ursäkt."
Med två rättsprocesser under uppsegling ser det alltså ut som att Saga Akraness kommer att kosta skattebetalarna i kommunen ytterligare några miljoner.

Här kan du läsa mer om turerna kring Saga Akraness.