torsdag 8 september 2011

Vík í Mýrdal förbereder sig inför utbrott vid Katla

Om Katla erupterar riskerar Vík í Mýrdal att drabbas av enorma översvämningar. Nu förbereder sig lokalbefolkningen för att möta ett vulkanutbrott. Men det finns ännu inga tecken på att ett utbrott skulle vara nära förestående.

Aktiviteten vid Katla har tilltagit under de senaste månaderna - med fler jordskalv, ökade rörelser i jordskorpan, tilltagande landhöjning och nya hetfläckar. Almannavarnir beslutade i går att fortsätta ha området under förstärkt övervakning. Det som nu sker vid Katla kan förebåda ett vulkanutbrott.

Samtidigt finns det inga tecken på ett nära förestående utbrott. Katla har i flera års tid varit redo att eruptera, men aktiviteten vid Mýrdalsjökull signalerar snarare att den uppbyggnaden fortsätter. Något omedelbart hot finns inte i dagsläget.

Vid ett utbrott ligger Vík í Mýrdal i farozonen. Katla kan orsaka enorma översvämningar när magman smälter glaciärens istäcke och vattenmassorna forsar mot havet. I vägen finns samhället Vík í Mýrdal.

Orten har sedan länge problem med omfattande erosion som gör att stranden kommer allt närmare bebyggelsen. Katla har tidigare orsakat vågor som sköljt över land, strömmat söderut, studsat och vänt på Västmannaöarnas klippor för att åter dra in över Vík í Mýrdal. Det är inte ett sannolikt scenario, men om det händer igen är frågan om de nya vågbrytarna lyckas stå emot.

Regeringen beslutade nyligen att ta fram en ny handlingsplan inför de vulkanutbrott som tros drabba Island under de närmaste åren. Utöver Katla nämns Grímsvötn och Hekla som de mest troliga platserna för nya eruptioner.

I Vík í Mýrdal har lokalbefolkningen börjat att förbereda sig inför ett eventuellt utbrott. Tillfällena att repetera krisplanerna har varit många - här föll mycket aska såväl när Eyjafjallajökull som Grímsvötn erupterade, och i somras förstördes en bro över floden Múlakvísl efter översvämningar från Katla. Kommunalrådet Elín Einarsdóttir säger till Morgunblaðið att den ökande aktiviteten vid den mytomspunna vulkanen inte oroar invånarna:
"Jag tror att folk är orädda. Lokalbefolkningen känner till och lever ständigt med det här.
Elín Einarsdóttir säger att pratet om ett utbrott inte har påverkat de boende eller stört dem i vardagen. Däremot tror hon att den flitiga vulkaniska aktiviteten under de senaste 18 månaderna kan slita på tålamodet:
"Nu går vi igenom alla våra handlingsplaner, friskar upp minnet. Det är bra övning för oss. ... Vi ser över planer och samordnar. Ser till så att alla knutar knyts. Men vi har liksom varit redo för det här i årtionden."
Katlas rykte har ännu inte avskräckt några turister. Tvärtom. Elín Einarsdóttir säger till Morgunblaðið att de ständiga diskussionerna om när nästa utbrott kommer ger många en kick:
"Det är uppenbart att de tycker att det här är spännande. Vissa ser det som en upplevelse av den vulkaniska ö som vi bor på."
Myndigheterna fortsätter med ökad övervakning av Katla och Mýrdalsjökull. På måndag bjuds lokalbefolkningen in till ett möte i Vík í Mýrdal för att informeras om läget.

Bonden Ingi Már Björnsson säger i Morgunblaðið att det inte finns någon oro eller rädsla bland invånarna. Men han hoppas att ett eventuellt utbrott dröjer:
"Det vore bäst för jordbruket och turistnäringen om utbrottet kom i höst. Det bästa vore om det kom i början av november, då är slakten klar och alla får har tagits in. Nu är hedarna fulla av får och det vore inte bra att få ett utbrott nu."
Här kan du läsa mer om Katla.