söndag 2 oktober 2011

Gullfoss beskyddare hedras med gångväg

I årtionden kämpade Sigríður Tómasdóttir för att skydda Gullfoss från exploatering. Nu hedras hon med en gångväg vid vattenfallet. Stigen är en del i regeringens satsning på att öka tillgängligheten till isländska naturpärlor.

Gullfoss fridlystes 1979 och har under lång tid varit en av Islands främsta turistattraktioner. Sigríður Tómasdóttir föddes 1871 på gården Brattholt nära vattenfallet. Som ung fick hon och systern ofta uppdraget att visa Gullfoss för besökare.

Men det var inte bara resenärer som intresserade sig för det mäktiga vattenfallet. I början av 1900-talet erbjöd ett brittiskt företag 50 000 isländska kronor för marken. Syftet var att använda Gullfoss till vattenkraft. Men Tómas Tómasson, Sigríður Tómasdóttir, nobbade spekulanterna med motiveringen att hans vänner inte var till salu.

Med åren hamnade Gullfoss så småningom hos ägare som ville använda både forsen och floden Hvítá för att producera vattenkraft. Sigríður Tómasdóttir gick så långt att hon hotade att kasta sig i Gullfoss om vattenfallet offrades.

Sigríður Tómasdóttir gick segrande ur striden, och är i dag något av en symbol för allmänhetens kamp mot storindustrins intressen. Det har dock spekulerats i att beslutet att låta Gullfoss vara ifred berodde lika mycket på att energibolagen såg mer lämpliga investeringar i andra floder.

Sigríður Tómasdóttir står sedan tidigare staty vid vattenfallet. Nu har hon även fått en kunskapsstig uppkallad efter sig. Den berättar på fyra språk dels om Gullfoss, dels om hennes kamp för att freda forsen. Stigen invigdes av miljöminister Svandís Svavarsdóttir.

Gångvägen är en del i regeringens satsning på förbättrad tillgänglighet vid populära utflyktsmål. Av de totala anslagen på 41,9 miljoner isländska kronor har enligt ett pressmeddelande 17,5 miljoner gått till Gullfoss och stigbygget samt en bättre utsiktsplattform.

Här kan du läsa mer om Gullfoss.