lördag 15 oktober 2011

Katten Kisi Magnússon fångade en mink

Det är skottpengar på mink på Island. Men katten Kisi Magnússon får nöja sig med att äta upp och leka med det ovanliga bytet.

Minken ses som ett skadedjur på Island eftersom den främst utgör ett hot mot fågellivet. Det är därför skottpengar på den. Samtidigt tycks minken fortsätta att sprida sig över delar av landet - i Hafnarfjörður syns den ibland till inne i stan.

De första minkarna importerades till Island 1931. Men det dröjde inte länge innan några djur lyckades rymma från pälsfarmerna. Sedan dess har ett stabilt bestånd växt fram längs med nästan hela kustlinjen. På sina håll har dock myndigheterna nästan lyckats med målsättningen att utrota den.

Samtidigt som minken ses som ett skadedjur i vilt tillstånd satsar myndigheterna på att locka utländska minkfarmare till Island. Projektet har marknadsförts i Danmark och Nederländerna, och en dansk minkfarmare har redan nappat och kommit i gång. Målet är att fler ska välja Island eftersom produktionskostnaderna är låga och skinnen av hög kvalitet.

För Kisi Magnússon, huskatt på en gård nära Eyjafjallajökull, blev det dock inga skottpengar. Men katten, som har fått efternamnet efter husse Magnús Tómasson, lyckades nyligen med den ovanliga bedriften att fånga en mink.

Kisi Magnússon brukar ofta presentera de möss han fångar för husse och matte med underliga ljud. Ibland kommer han till och med in med två åt gången.

Även minken, som var liten, visade Kisi Magnússon stolt upp på samma sätt. Han var först mycket intresserad av djuret, men ju längre dagen led desto mindre bekymrade sig katten om att han lyckats fånga en mink, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om minken på Island.