torsdag 20 oktober 2011

Skyr i Sverige - så smakar den

I mörker och hällande regn - det var bara Islandsvinden som saknades i Stockholm - skedde den första provsmakningen av skyr i Sverige. Den isländska mejeriprodukten har tagit omvägen via Norge, men det är receptets ursprungsland som ska sälja skyr. Marknadsföringen handlar om hälsa och tradition, om låg fetthalt, ett nyttigt mellanmål och massor av prótín. Och tillverkaren Kavli kan inte låta bli mellanstadiemyten om att allt blir isländska bara ändelsen -ur hängs på - en slogan lyder följaktligen Isländsk yoghurt, rik på proteinur, en annan att skyr är en nyhetur.

Lanseringen skedde bland hangikjöt, Djúpur, fårskalle, harðfiskur, Brennivín och islandshästar. Och innan vi går över till väsentligheterna - hur den norsksvenska varianten av tusenårig isländsk tradition smakar - kan vi konstatera att receptet måste betraktas som bokstavstroget jämfört med de smaksatta isländska varianterna. Fruktinnehållet ligger runt 5 procent, vilket är något lägre än på Island, och mängden tillsatt socker är också 5 procent, något mindre än det isländska snittet.

Däremot blir priset i butik runt 18 kronor för en 160-gramsburk, alltså det dubbla jämfört med skyrens hemland. Kanske anser Kavli att svenska kunder är mer priståliga än isländska - samtidigt som transporten från Norge inte är gratis och den tydliga hälsoprofilen sannolikt riktar sig till personer med en aktiv livsstil som inte bekymrar sig om att räkna ut hur mycket mer vanlig yoghurt som kan ta plats i kylskåpet för en tjuga.

Fyra smaker är först ut: Vanilj, blåbär, jordgubb samt hallon och granatäpple. Skyr dyker upp i Coop Forum den 24 oktober, och i övriga större livsmedelskedjor - däribland Ica, Willys och Hemköp - med start den 7 november.

Och det finns en vikt sked i locket precis som traditionen gör gällande. Men. Så var det smaken.

Blåbär:
Kanske den mest traditionstyngda av de smaksatta skyrvarianterna och därmed den som har mest att leva upp till. Har den där klassiska strävheten som dröjer kvar på tungan, men känns aningen sötare i smaken. God, frisk, fruktig och förvånansvärt fräsch. Den klart bästa av Kavlis skyrsmaker med en personlig ton som inte gör bort sig i en jämförelse med de isländska originalen.
Betyg: Fyra påsar Djúpur.

Vanilj:
Om det är något som präglar Kavlis skyr är det just sötman. Den här smakar nästan som stenhårt vispad vaniljsås - ändå är sockerinnehållet i flera fall lägre än motsvarande smaker signerade Mjólkursamsalans varumärken Kea och MS. En snäll och lättäten men aningen anonym skyr som säkert är utmärkt även till pannkakor och paj.
Betyg: Tre påsar Djúpur.

Jordgubb:
Tendensen håller i sig med en snygg balans mellan syrlighet och sötma. Har en distinkt, härlig smak av jordgubb med tillhörande sommarassociationer. Förlorar kampen om att vara bäst i klassen mot blåbär med en noslängd.
Betyg: Fyra påsar Djúpur.

Hallon och granatäpple:
Den smak som är mest spännande på pappret - och den enda som saknar isländsk förlaga - är den minst intressanta på tungan. Har en kemisk underton (trots en innehållsförteckning befriad från konstigheter) som påminner lite om de isländska smakvarianter som är sötade med sötningsmedel. Helt okej men aningen för söt. Rör gärna ut med några droppar lime eller citron.
Betyg: Tre påsar Djúpur.

Här kan du läsa Islandsbloggens stora smaktest av isländsk skyr.