söndag 13 november 2011

Alltingspolitiker blir busschaufför

Kjartan Ólafsson förlorade platsen i alltinget 2009 efter en bitter uppgörelse inom Självständighetspartiet. Nu har han skaffat ett nytt jobb - som busschaufför.

År 2001 tog Kjartan Ólafsson steget in i rikspolitiken och alltinget efter flera år i kommunfullmäktige i hemkommunen Árborg. Efter Självständighetspartiets katastrofval 2009 tappade han platsen. Det dåliga valresultatet gjorde att Kjartan Ólafsson som femte namn på listan fick lämna parlamentet.

Kjartan Ólafsson förlorade i samband med valet en hård intern strid mot Árni Johnsen, alltingsledamot från Västmannaöarna som dömts för ekonomisk brottslighet under sin tid som folkvald. Árni Johnsen anklagade Kjartan Ólafssons anhängare för att driva en kampanj där konkurrentens namn skulle kryssas bort. Med 17 procent överstrukna valsedlar hamnade visserligen Árni Johnsen en plats längre ned på listan i Suðurland, men det räckte inte för att peta honom.

Kjartan Ólafsson tillbakavisade uppgifterna och hävdade att förklaringen till att så många ville kryssa bort Árni Johnsen förmodligen stod att finna i hans förflutna.

I dag har Kjartan Ólafsson sadlat om. Nu kör han turistbussar för ett Selfossföretags räkning, berättar han i Pressan:
"Det är så mycket som jag gör, bland annat att köra långfärdsbuss. ... Egentligen är det så att jag arbetar med att importera bussar från Kina i samarbete med bussreseföretaget Guðmundur Tyrfingsson. Vi ska just importera åtta långfärdsbussar från Yutong-fabriken i Kina som är den största i världen. Det är lyxbussar med lädersäten och tv."
Även om chaufförsjobbet inte är huvudsysslan kommer Kjartan Ólafsson då och då att lotsa turister längs de isländska vägarna:
"Jag måste göra en tur då och då för att lära känna de här bussarna."
Här kan du läsa mer om Árni Johnsen och 2009 års alltingsval.