tisdag 22 november 2011

Astraeus i konkurs - Iceland Express flyger vidare

Flygbolaget Astraeus går i konkurs. Men Iceland Express flyger vidare med en tjeckisk samarbetspartner. En sommar med katastrofresultat gör dock att rutten till New York ställs in med omedelbar verkan. Iceland Express lovar i ett pressmeddelande att den övriga verksamheten inte ska påverkas av konkursen.

Iceland Express satsade stort inför sommaren 2011, men året har kantats av stora förseningar och berättelser om dåligt bemötande av drabbade passagerare. Även om bolaget har tagit marknadsandelar har beläggningen varit lägre än väntat. Sommaren ska ge den buffert som gör att det går att överleva den magrare vintern - men i år gick inte ens trafiken under högsäsongen ihop. Årets förluster väntas uppgå till 800 miljoner isländska kronor.

Både Iceland Express och Astraeus ägs av bolaget Fengur som kontrolleras av Pálmi Haraldsson. Iceland Express har köpt tjänster av Astraeus, men kundunderlaget räcker inte till för att hålla bolaget vid liv. De kontrakt som ledningen hoppats skulle hålla Astraeus i luften blev aldrig verklighet.

Astraeus vd Hugh Parry skriver i ett mejl till de anställda som DV tagit del av att efterfrågan under vinterhalvåret varit för dålig:
"The summer 2011 season was also severely impacted by operational issues on the IEX and MOD contracts. Whether through crew shortages, or engines requiring shop visits halfway through the expected normal lifetime, the fact remains that costs outstripped revenue during the key summer months so we did not have the usual cash reserves required to take us through the lean winter months."
Pálmi Haraldsson gick nyligen in med ytterligare fem miljoner pund i Astraeus, men det var alltså inte tillräckligt. Ryktena började att surra under helgen sedan Iceland Express beslutat att stoppa alla turer till New York med omedelbar verkan. Bolaget ska enligt DV också ha varit ute till salu, men utan att Pálmi Haraldsson hittat någon köpare av Iceland Express.

Men Iceland Express fortsätter alltså att flyga. Bolaget har tecknat ett avtal med tjeckiska CSA Airlines, som blir den nya underentreprenören. Bolagets europeiska flygningar ska inte påverkas av konkursen.

Däremot sägs ett trettiotal anställda på flygplatsen i Keflavík upp. Nystartade bolaget Keflavik Flight Services tog i april i år över för Iceland Express i stället för Icelandair Ground Services, IGS. Men eftersom CSA Airlines har ett avtal med IGS anser Iceland Express att tjänsterna på marken åter ska byta entreprenör - trots att Iceland Express har ett sexårskontrakt med Keflavik Flight Services.

Hilmar Hilmarsson, som äger Keflavik Flight Services, säger till DV att han är mycket missnöjd med Iceland Express och Pálmi Haraldssons agerande:
"Det här är ingen särskilt rolig julklapp till folket. Det här är oerhört bra människor och väldigt tråkigt. ... De var så lustiga att de meddelade oss det här med ett telefonsamtal klockan ett i dag. De har inte sagt upp avtalet. Vi fick bara ett telefonsamtal där vi fick meddelat att vi inte skulle betjäna åt dem."
Dessutom förlorar ett tjugotal isländska piloter sina jobb i samband med att Iceland Express byter underentreprenör. Samtliga har arbetat för bolaget som egenföretagare, eftersom det var den enda anställningsformen som Iceland Express accepterade. I och med Astraeus konkurs blir de därmed av med uppdragen utan att ha blivit uppsagda eller att få någon ersättning, rapporterar Morgunblaðið.

CSA Airlines gjorde de första turerna för Iceland Express under gårdagen. Med två plan som skulle täcka tre destinationer blev 14 passagerare strandsatta i Köpenhamn. Utöver någon timmes försening ska premiärresorna ha gått bra.

Astraeus konkurs väcker ändå frågor om Iceland Express ekonomi. Bolaget går med förlust och har redan aviserat att det till sommaren blir färre avgångar än i år. Samtidigt tillkommer flera konkurrenter som flyger från Keflavík, bland annat Easyjet och Wow Air.

Astraeus Airlines grundades 2002. Bland de anställda finns piloten Bruce Dickinson, till vardags sångare i Iron Maiden.

Det är inte första gången som ett av Pálmi Haraldssons flygbolag går i konkurs. Hösten 2008 kraschade Sterling. Även då försökte han utan framgång hitta en ny ägare.

Här kan du läsa mer om Iceland Express.