onsdag 30 november 2011

Island erkänner Palestina som självständig statIsland erkänner som första västeuropeiska nation Palestinas självständighet. Med 38 ja-röster fattade alltinget i går det historiska beslutet. Beslutet var enhälligt men 13 ledamöter avstod från att rösta. Samtidigt uppmanas Israel och Palestina att söka en fredlig lösning på konflikten.

Island har närmast en tradition av att tidigt erkänna omstridda statsbildningar. När de baltiska staterna frigjorde sig från Sovjetunionen var Island först att ta ställning för deras suveränitet.

Palestinafrågan har fått ökad prioritet efter 2009 års alltingsval. Såväl Socialdemokraterna och Gröna vänstern som Rörelsen har drivit på för ett erkännande. I går röstade även Framstegspartiet för palestinsk självständighet, medan Självständighetspartiets ledamöter lade ned sina röster.

I den nya lagen erkänner Island Palestinas självständighet enligt de gränser som fanns före sexdagarskriget år 1967. PLO fastslås vara det palestinska folkets representant och Island uppmanar Israel att låta palestinska flyktingar att återvända till sina hemtrakter.

Såväl israeler som palestinier uppmanas att söka en fredlig lösning på konflikten med folkrätten och FN-deklarationer som utgångspunkt. Det förutsätter enligt lagtexten ett gemensamt erkännande av en tvåstatslösning. Bägge sidor uppmanas också att avstå från våld och respektera mänskliga rättigheter.

Debatten om ett erkännande av Palestina har varit känslosam och omröstningen följdes av applåder. Gladast var Amal Tamimi, ersättare för Socialdemokraterna som är född i Palestina och den första invandrade kvinnan som tagit plats i alltinget. Hon sade när hon motiverade sin röst att beslutet gav barnen i Palestina nytt hopp:
"I dag är en historisk dag för islänningar och palestinier. Jag kunde inte vara mera stolt över att få delta i den här voteringen. Jag är både och. Jag behöver inte vara isländsk eller palestinsk. Jag är både och. Island tar nu ett stort steg när det gäller att erkänna mänskliga rättigheter."
Rörelsens Birgitta Jónsdóttir brukar ofta kalla alltinget korrumperat och främmande från vanliga medborgare. I går sade hon sig vara stolt över att alltinget ställde sig på samma sida som ett förtryckt folk.

Inrikesminister Ögmundur Jónasson ville göra alla dagar till en kamp för Palestinas självständighet:
"I Palestina finns ett förtryckt folk och det är staten som förtrycker. Låt denna dag liksom alla andra dagar bli till kampdagar för palestiniernas frihet."
Självständighetspartiets gruppledare Ragnheiður Elín Árnadóttir valde liksom partikamraterna att avstå från att rösta. Hon motiverade beslutet med att ett villkor borde vara att det först fanns en varaktig fred i området. Hon hoppades också att Islands stöd för palestiniernas sak kommer att bidra med något positivt för att lösa konflikten, och inte visar sig bli olyckligt i något hon kallade villkorslös ensidighet.

Beslutet öppnar dörren för ett formellt erkännande från regeringen och utrikesminister Össur Skarphéðinsson, som har varit en av de drivande bakom förslaget. Det är inte omöjligt att det sker i anslutning till Palestinas strävan att bli medlem av Förenta nationerna.

Reykjavíks borgmästare Jón Gnarr skriver på Twitter att erkännandet av Palestina skulle kunna följas av att den isländska huvudstaden blir vänort med Betlehem.

Här kan du läsa mer om Amal Tamimi och ovan se en intervju med henne efter gårdagens omröstning.