torsdag 10 november 2011

Politiker kallad quisling och mordhotad av företagsledare

Han kallades quisling och fick höra att han förtjänade ett nackskott. Bakom dödshotet mot Björn Valur Gíslason stod en vd för ett stort isländskt företag - men alltingsledamoten vill inte avslöja vem som fällde uttalandet.

Att den rödgröna koalitionsregeringen inte är populär i alla läger är ingen hemlighet. Från näringslivet har det hörts klagomål om skattehöjningar och uteblivna investeringar.

Relationerna mellan regeringen och vissa tunga företagsledare ryktas vara frostiga. Nu säger Björn Valur Gíslason, alltingsledamot för Gröna vänstern, att han hotats till livet av en vd för ett isländskt företag med flera hundra anställda. Han skriver i ett blogginlägg att vd:n kallade honom quisling och samtidigt dömde ut även andra politiker:
"Han var full av vrede gentemot regeringen, vilket ofta är fallet bland många välbärgade och framgångsrika män som anser att de snarare än andra har fått en för tung krisbörda lagd på sina skuldror. Den här sade att det hade varit riktigt att jag (och för övrigt flera) fick ett skott i nacken, precis som Quisling. Jag skulle komma ihåg hur det gick för norrmännen, sade vd:n. Det kunde lätt hända fler, hotade han."
Hotet framfördes på telefon. Björn Valur Gíslason valde att inte polisanmäla händelsen. Han säger till DV att han inte heller tänker avslöja företagsledaren, men att de som har mest också brukar skrika högst om sitt missnöje:
"Jag känner mycket mer sympati med dem som är arbetslösa och förlorade allt de ägde än sådana killar som mest är rasande över att det inte är samma gäng som styr landet som tidigare. Jag har ingen sympati för honom."
Björn Valur Gíslason berättar i DV att upprörda och otrevliga mejl inte tillhör vanligheterna, men att han aldrig tidigare blivit hotad. Han är inte säker på om han ska ta hotelserna på allvar:
"Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har inte blivit medveten om det förutom när man planerar att kasta ägg. Självfallet finns det något slags stämning för att jävlas med alltingsledamöter."