fredag 11 november 2011

Svensk turist försvunnen vid Sólheimajökull

Foto: Kristinn Ólafsson/Landsbjörg
En 25-årig svensk är sedan i onsdags kväll försvunnen vid Sólheimajökull. Mannens bil hittades i går kväll vid glaciärens fot. 400 personer har deltagit i sökandet, men dålig sikt har gjort räddningsarbetet svårt. Under natten hittades spår efter mannen på Sólheimajökull.

Mannen ringde nödnumret 112 klockan 22.21 på onsdagskvällen. Han visste då inte var han befann sig och samtalet bröts snart. Samtalet hade dock gått från en sändare placerad nära Skógar, vilket indikerade att han befann sig på någon av glaciärernas södra sida, uppger Landsbjörg.

Hade samtalet snappats upp av fler än en sändare hade det med större precision gått att spåra mannens position. Mannen hade försökt ringa nödnumret flera gånger sedan 18-tiden, men täckningen var då för dålig för att samtalet skulle gå fram.

Mannen uppgav att han gått vilse. Han berättade att han befann sig på is, men kunde inte ge några närmare beskrivningar utöver att han någon gång passerat Skógafoss. För räddningsarbetarna innebar det att sökområdet blev stort. Han kunde befinna sig på såväl Eyjafjallajökull som Mýrdalsjökull, men även vid Fimmvörðuháls mellan glaciärerna där det finns en hel del is och snö på vägen.

I går kväll hittades mannens hyrbil vid Sólheimajökull, en utlöpare från Mýrdalsjökull. Sökandet hade tidigare under dagen skett främst vid Eyjafjallajökull och Fimmvörðuháls, men fokuserades enligt Landsbjörg då på Sólheimajökull.

Under natten hittades spår på Sólheimajökull som räddningsarbetarna tror härrör från mannen vid glaciärens nedre del. Det går dock inte att fastslå att de härstammar från svensken, rapporterar RÚV.

Som mest har 400 frivilliga deltagit i sökandet efter mannen med hjälp av fyrhjulingar och hundar. Under natten var endast de mest erfarna uppe på Sólheimajökull för att leta, uppger Landsbjörg. Glaciären är blöt och har stora sprickor som i den begränsade sikten gör sökandet mycket svårt. Till och från har en helikopter deltagit, men dimman har till stora delar satt stopp för den. Sikten har som bäst varit omkring 100 meter, som sämst 10 meter.

När mannen ringde sade han att han var nedkyld. På glaciären är det utöver den farliga terrängen kallt och blåsigt med temperaturer runt fryspunkten och en hel del regn.

Sökandet leds av polisen i Hvolsvöllur. Polisen söker även personer som på något sätt kan ha kommit i kontakt med mannen och därmed kunnat få information om hans färdplaner.

Vädret i området väntas enligt Landsbjörg vara hyfsat fram till lunchtid i dag. Omkring 200 personer samt en helikopter från Landhelgisgæslan kommer att delta i sökandet under förmiddagen. I natt sökte 80 frivilliga efter den försvunne svensken. Arbetet går långsamt eftersom isyxor och broddar behövs för att kunna ta sig fram. Att söka igenom hela glaciären och leta i alla sprickor kommer, om det behövs, att ta flera dagar.

Mannen är 25 år och svensk medborgare. Han är dock bosatt i Storbritannien sedan en tid tillbaka. Han är på tillfälligt besök på Island och gav sig iväg till glaciären på egen hand. Det är inte känt om han har erfarenhet av att klara sig i fjällvärlden, och heller inte vilken utrustning han hade med sig när han gav sig upp på Sólheimajökull.

Fimmvörðuháls är en av de populäraste vandringsmålen på Island. Under de senaste tjugo åren har utländska turister tvingats be om bistånd i snitt vartannat år sedan vädret orsakat problem som gjort att de inte kunnat återvända på egen hand.

Uppdatering: 220 personer, varav åtta hundgrupper, letar efter mannen under förmiddagen. Även helikopter används. Det oväder som väntades dra in över Mýrdalsjökull vid lunchtid dröjer till eftermiddagen vilket gör omständigheterna något bättre för sökandet. Det är enligt Landsbjörg inte troligt att 25-åringen var utrustad för att bli kvar på glaciären någon längre tid. Området som söks av är stort, och erfarenheten säger att de som gått vilse ofta befinner sig långt från där de trott sig vara.

Andra medier om den försvunne svensken:
Svensk försvunnen på isländsk glaciär: Expressen
Svensk försvunnen på isländsk glaciär: Aftonbladet