onsdag 14 december 2011

En av tre kan rösta på Guðmundur Steingrímsson


Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir står bakom det nya parti som siktar på nästa alltingsval. Jón Gnarr blir dock kvar som borgmästare i Reykjavík och tänker inte ge sig in i rikspolitiken. En tredjedel av islänningarna kan tänka sig att rösta på det än så länge namnlösa partiet.

I våras började Guðmundur Steingrímsson, som senare blev politisk vilde i alltinget efter att ha lämnat Framstegspartiet, diskutera ett samarbete med Bästa partiet i Reykjavík samt oberoende lokalpartier över hela landet. I förra veckan presenterades planerna vid en presskonferens.

Partiet är än så länge namnlöst. Men redan har över 1 500 förslag inkommit, och efter nyår ska namnet på det nya partiet klubbas. Något partiprogram finns inte heller - några ledstjärnor är dock att fullfölja förhandlingarna om EU-medlemskap och ge grundlagsrådets förslag till ny konstitution en riktig chans. Ett annat är enligt RÚV att skapa en positiv politisk kultur som inte karakteriseras av kamp för särintressen. På partiets hemsida, Heimasiðan, finns en programförklaring:
"Nu är tiden inne till att grunda ett politiskt parti eller allians eller grupp eller kraft eller klubb eller rörelse eller förening eller party eller bara något som lägger tonvikt på att bedriva konstruktiv och produktiv politik, modern och som tjänar alla sorters människor på Island. Vi vill vara ett öppet forum eller plattform för välvilliga individer att ha inflytande över sitt samhälle. Vi vill ha en grön ekonomi som skapar arbete åt massor av folk, bra skolor och hälsovård, lönsam och hållbar användning av våra resurser, stabil ekonomi, oförskräckt samarbete med andra nationer, öppenhet, demokrati, frisinne, fred och medmänsklighet."
Guðmundur Steingrímsson skriver i ett blogginlägg att han i nuläget inte vill avslöja fler personer som står bakom det nya partiet, men att intresserade hör av sig hela tiden. På presskonferensen närvarade även regissören Gaukur Úlfarsson, som gjorde dokumentärfilmen Gnarr.

Bästa partiet backar visserligen upp satsningen på rikspolitiken och har ingått i diskussionerna. Det blir dock inget gemensamt parti. Jón Gnarr säger till Vísir att han nöjer sig med uppdraget som borgmästare i Reykjavík:
"Det är bättre med en kråka i handen än två i skogen."
Stödet för Bästa partiet har dalat sedan kommunalvalen våren 2010, men i den senaste gallupmätningen ökar partiet till 23 procent av väljarsympatierna. I Reykjavík är dock en majoritet, 52 procent, missnöjda med Jón Gnarrs arbete som borgmästare.

På riksplanet ser det ljusare ut. I en undersökning utförd av MMR säger 33,5 procent av islänningarna att de kan tänka sig att rösta på Guðmundur Steingrímssons nya parti. De flesta potentiella väljarna, 65,9 procent, finns hos Socialdemokraternas sympatisörer följt av 47,5 procent av Gröna vänsterns, 17,4 procent av Framstegspartiets och 7,1 procent av Självständighetspartiets. Medelinkomsttagare, personer bosatta i Reykjavíkområdet och män i åldern 30 till 49 år är mest positiva till den nya partibildningen.

Heiða Kristín Helgadóttir säger till Vísir att hon är mycket nöjd med stödet:
"Jag tycker detta är mycket intressant. Det är lite av en tjuvstart. ... Det här är bara början. Allt pekar på egen majoritet med den här fortsättningen."
Guðmundur Steingrímsson säger till Morgunblaðið att det inte är klart vem som blir det nya partiets ordförande. Något val till posten sker sannolikt inte förrän partibildningen har tagit ytterligare steg framåt. Heiða Kristín Helgadóttir, som var kampanjledare för Bästa partiet i kommunalvalet, säger till DV att hon visserligen trivs bäst i politikens kulisser, men att hon trots att hon aldrig drömt om att ta plats i alltinget är beredd att synas mer i hetluften:
"Jag har gillat det här läget, att vara bakom scenen, oerhört mycket. Jag tycker att det är mycket intressant och det är en fantastisk skola för mig. Det är svårt att kliva fram och ge sig själv chansen - det är en konstig plats att befinna sig på - men jag tycker samtidigt att det är viktigt att prova det. Du har mer svängrum och färre känner till dig när du sitter bakom."
Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir har kontaktat lokalpartier över hela landet. Intresset sägs vara stort från bland annat Akureyri, Kópavogur och Fjarðabyggð, även om det inte blir några formella anslutningar.

Listi fólksins, som fick egen majoritet i Akureyri förra året men enligt Akureyri Vikublað backat något sedan dess, har avböjt med motiveringen att partiet enbart vill ägna sig åt lokala frågor. Kommunalrådet Geir Kristinn Aðalsteinsson säger dock till Vikudagur att det är fritt fram för medlemmarna att samarbeta med Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir.

Guðmundur Steingrímsson säger i Morgunblaðið att målet är nästa alltingsval. Men om det skulle utlysas nyval före våren 2013 ska partiet vara redo. Grétar Þór Eyþórsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger till Vísir att det utbredda missnöjet med de etablerade partierna innebär att det finns ett utrymme för nya krafter:
"Det är helt uppenbart att den atmosfär som verkar finnas i människors attityd till politiken bör vara sådant att det i den ligger en möjlighet för nya partier och nya kandidaturer."
DV:s chefredaktör Reynir Traustason skriver i en ledare att Bästa partiet gör rätt i att gå vidare och utmana även på riksplanet. Och statsminister Jóhanna Sigurðardóttir tycks räkna med att konkurrensen om mittenväljarna hårdnar. På Facebook skriver hon ett inlägg som är svårt att inte se som en utsträckt hand med förhoppning om ett samarbete:
"Det ska bli intressant att följa utveckling av denna nya politiska rörelse. Jag har tidigare sagt att alla trägna förkämpar för större jämlikhet, rättvisa och hälsosammare politik borde kunna få utlopp för sina krafter hos oss i Socialdemokraterna, inte minst dem som vill ansluta sig till EU. Den åsikten är oförändrad, men jag hyser stor respekt för dem som på nydanande sätt försöker engagera människor till politiskt deltagande om dessa viktiga frågor."
Här kan du läsa mer om Guðmundur Steingrímssons samarbete med Bästa partiet.