tisdag 20 december 2011

Heimsendir säljs till USAHeimsendir är nästa isländska tv-serie att säljas till USA. Produktionsbolaget Electus har köpt rättigheterna till att spela in en egen version av dramakomedin. Samtidigt står det klart att den norska inspelningen av Næturvaktin får premiär i TV2 nästa år.

Næturvaktin blev historisk som första isländska tv-serie som såldes till USA. Rättigheterna ägs nu av Jack Blacks produktionsbolag Electric Dynamite. Om det verkligen blir någon inspelning av den isländska succéserien är ännu inte bestämt.

Klart är att det isländska originalet får en norsk efterföljare. Sagafilm har sålt rättigheterna till Monster och TV2. Serien får premiär under 2012. Sagafilms vd Kjartan Þór Þórðarson säger i ett pressmeddelande att beslutet kommer i kölvattnet av att Næturvaktin visats på tv i Storbritannien och Finland:
"Det här är förhoppningsvis bara början på segertåget."
I höstas hade Heimsendir premiär, en serie i nio avsnitt om livet på en psykiatrisk vårdavdelning i Reykjavíkområdet. Den omfattar nio avsnitt och skildrar läraren Einar, som är intagen på institutionen, och hans uppror mot de metoder som används.

Bakom serien stod samma personer, Jóhann Ævar Grímsson, Jörundur Ragnarsson, Pétur Jóhann Sigfússon och Ragnar Bragason, som skapade Næturvaktin, förutom Jón Gnarr som nu är upptagen med att vara borgmästare i den isländska huvudstaden.

Även Heimsendir har nu sålts till USA. Bolaget som köpt rättigheterna till en nyinspelning är Electus, som tidigare gjort bland annat amerikanska The Office och Ugly Betty. Electus vd, Chris Grant, säger i ett pressmeddelande att han är övertygad om att Heimsendir har alla möjligheter att "charma utländska tittare".

Ragnar Bragason, som regisserat och varit en av manusförfattarna till både Næturvaktin och Heimsendir, säger dock till Fréttablaðið att han inte är särskilt överraskad över det amerikanska intresset:
"Det fanns intresse redan innan vi började produktionen, vilket inte är något konstigt. Det är bara ett sådant verk. Man håller inte andan eftersom det här nu går in i något slags utvecklingshelvete."
Här kan du läsa mer om Heimsendir, här mer om Næturvaktin och ovan se en trailer för Heimsendir.