tisdag 27 december 2011

Jón Gnarr vill få vigselrätt

Jón Gnarr har ansökt om vigselrätt. Reykjavíks borgmästare får många förfrågningar om att agera vigselförrättare - och nu vill han liksom de blivande äkta paren kunna svara ja på frågan. Jón Gnarr vill gärna viga utländska homosexuella par, något som han tror skulle kunna ytterligare sprida Reykjavíks rykte som en hbt-vänlig stad.

Förra sommaren fick Island en könsneutral äktenskapsbalk. Ett av de första paren som omvandlade partnerskapet till äktenskap var statsminister Jóhanna Sigurðardóttir och Jónína Leósdóttir. Samma år valdes Jón Gnarr till borgmästare i Reykjavík. Han har engagerat sig i kampen för hbt-rättigheter bland annat genom att delta i Hinsegin dagar, den isländska Pridefestivalen.

Liksom Jóhanna Sigurðardóttir har han fått många förfrågningar från utlandet om möten och att viga enkönade par. Nu vill Jón Gnarr kunna svara ja på frågan, och har därför sökt tillstånd från inrikesdepartementet om att få förrätta vigslar. Han säger till Vísir att han hoppas att även lagen om vigselrätt moderniseras och inte bara gälla präster, sysslomän och fartygskaptener:
"Jag önskar att borgmästare ska inkluderas där eftersom jag tycker att det här med sysslomän är lite gammaldags."
De flesta förfrågningarna om vigslar har kommit från utlandet. Reykjavík har redan ett rykte som en hbt-vänlig stad, och Jón Gnarr säger till Vísir att han gärna vill bättra på det ytterligare:
"Det som är anmärkningsvärt med det här är att de flesta av dem som har tagit kontakt med mig är homosexuella. Jag ser på det här som ett fantastiskt tillfälle för Reykjavík till att ännu bättre stämpla sig som en ledande stad när det gäller homosexuellas rättigheter."
Här kan du läsa mer om de förfrågningar Jóhanna Sigurðardóttir fått och här mer om giftermål på Island.